Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

17. Korean Prime Minister Cup Gwangju, Korea 24.-30. rujna 2022.

17. Korean Prime Minister Cup
Gwangju, Korea
24.-30. rujna 2022.


17. Kup korejskog premijera, Gwangju 24.-30. rujna 2022.

Prije tri sata službeno je otvoreno 17. izdanje svjetskog natjecanja koje od 2006. godine organizira Korejska baduk (go) federacija. Nakon dvije godine igranja putem interneta, više od 50 zemalja je poslalo svoje predstavnike na turnir "uživo". Točan broj ćemo znati tek prigodom sparivanja. Od ponedjeljka do srijede se igraju po 2 kola, dakle ukupno 6 i vrlo vjerojatno ćemo pričekati zadnji dan da vidimo nešto žešće okršaje za prva tri mjesta. Organizator je predvidio 10 nagrada, a osim toga još i nagrade za najbolje "iz svake skupine kontinenata", dakle za 5 predstavnika iz Europe koji se ne plasiraju među prvih 10. 
O putovanju malo kasnije: za sada je glavna senzacija bilo samo otvaranje. Prije ceremonije su gradonačelnik Gwangjua i predsjednik KBF-a htjeli pred brojnim kamerama malo popričati sa Stjepanom kao najmlađim sudionikom, a onda je u prvom govoru prva rečenica bila "Stjepan Medak iz Hrvatske, najmlađi sudionik". Naravno, i na zajedničkoj slici je Stjepan dobio počasno mjesto - ispred prvog reda političara.
Otvaranje je izvedeno besprijekorno. Iskusniji igrači se slažu da Korejanci sada rade ono što su Japanci radili prije 50 godina - populariziraju go koliko god mogu da se manje vidi lagani pad popularnosti kod njih.
Putovanje: iz Zagreba za Beč smo krenuli autobusom u petak u 8:35, iz Beča poletjeli za Seoul istog dana u 18:40, nakon samo 9 sati leta prošlo je datumski punih 16, pa smo u subotu u 12:25  bili u Incheonu. Nakon svih provjera i testiranja na Covid-19, došli smo u hotel u blizini zračne luke i dobro se naspavali. Ujutro je slijedilo novo pakiranje i petosatna vožnja do grada Gwangjua na jugu Južne Koreje. Gwangju ima 1,5 milijun stanovnika i ishodište je korejske demokratske revolucije, koja je 18. svibnju 1980. godine počela studentskim nemirima. Sedam dana kasnije vojska je doslovno napala grad i za samo 2 sata u krvi ugušila ustanak. Poginulo je par tisuća civila i bilo je potrebno još 13 godina da Južna Koreja 1993. dobije prvog demokratski izabranog predsjednika. Gwangju je inače 2002. bio jedan od gradova u kojem se igralo Svjetsko prvenstvo u nogometu, a 2015. i domaćin (ljetne) Univerzijade. Vrijeme je toplo i vrlo ugodno.
Sutra (u ponedjeljak u 1 ujutro po hrvatskom vremenu) idemo u sportsku dvoranu gimnazije u kojoj će se igrati partije, pa ćemo rezultate javiti kad se probudite. Drugo kolo završava u 16 sati (u 9 po hrvatskom vremenu), nakon čega je planiran turnir u parskom gou.
Zanimljiivost vezana uz pravila: potez se smatra odigranim tamo gdje kamenčić dotakne ploču (nema "vožnje" po ploči i vraćanja kamenčića koji "nije ispušten").
Partije se snimaju i automatski prevode u SGF. Organizator je najavio da će sve partije biti dostupne sljedećeg dana: http://kpmc.kbaduk.or.kr/eng/
Lijepi pozdrav!
Stjepan i Damir

Od Budimpešte do Gwangjua

Prvo kolo nije donijelo veća iznenađenja. Stjepan je iskoristio svih 50 minuta i 2 byoyomija, ali je 5. dan iz Vijetnama bio prejak. 
rejak. 
Sustav natjecanja mi je sad nešto jasniji.
Kao prvo, igrač iz Hong Konga također nije došao, tako da je popis s 53 slike ipak sveden na 52 igrača.
Organizatori su "osmislili" sustav kojeg zovu "švicarski" možda po broju rupa, ali se u biti radi o svođenju 26 parova na kup sistem (sustav_KPMC.jpg). Dakle, iz svake od 4 grupe parova (prvih 6, sljedećih 7, pa opet sljedećih 7 i na kraju zadnjih 6 parova, ukupno 26), od trećeg kola nadalje ostat će dva igrača koja će igrati četvrtfinale, pobjednici polufinale i na kraju pobjednici polufinala - finale. Na koji način će se odlučiti 9. i 10. mjesto - vidjet ćemo. Kako su sparili ostale možete vidjeti u tablici (nema klasičnog popisa parova, lijepe se naljepnice, pobjednicima i zastave). Tablica je u tri dijela da Sustav natjecanja mi je sad nešto jasniji.
Kao prvo, igrač iz Hong Konga također nije došao, tako da je popis s 53 slike ipak sveden na 52 igrača.
Organizatori su "osmislili" sustav kojeg zovu "švicarski" možda po broju rupa, ali se u biti radi o svođenju 26 parova na kup sistem (sustav_KPMC.jpg). Dakle, iz svake od 4 grupe parova (prvih 6, sljedećih 7, pa opet sljedećih 7 i na kraju zadnjih 6 parova, ukupno 26), od trećeg kola nadalje ostat će dva igrača koja će igrati četvrtfinale, pobjednici polufinale i na kraju pobjednici polufinala - finale. Na koji način će se odlučiti 9. i 10. mjesto - vidjet ćemo. Kako su sparili ostale možete vidjeti u tablici (nema klasičnog popisa parova, lijepe se naljepnice, pobjednicima i zastave). Tablica je u tri dijela da se parovi bolje vide.
U pauzi između dva kola razgovarao sam s Leszekom Soldanom iz Poljske, koji je imao prigodu jednom biti sudac na svjetskom amaterskom prvenstvu. Leszek kaže da pojam "Švicarca" nikad nije sjeo organizatorima u Aziji i da kod njih samo pobjednici idu dalje (barem prema prvom mjestu) i nema tu nikakvih kriterija osim direktnog okršaja. 
U drugom kolu imamo nešto jačih okršaja koje vrijedi pogledati i na serveru WBaduk:
Francuska - Taiwan (Chinese Taipei)
Ukrajina - Koreja
Tu je još i partija između Izraela i SAD-a i onda ćemo vidjeti kako će to ići dalje sutra u osmini finala.
Ovu poruku pišem dok Hrvatska čvrsto spava.
U Koreji je počelo prvo kolo, ali prije toga nešto što možda još niste vidjeli: 
https://ewgc2022.wordpress.com/results/
Na ženskom prvenstvu Europe nastupilo je 40 igračica, od čega čak 4 iz Hrvatske.
Turnir je bio vrlo jak i Mirtin rezultat ne treba gledati kao neuspjeh: izgubiti prvu partiju za pola boda zbog "male pogreške s velikim posljedicama" u završnici sigurno nije lako pregristi za manje od dva dana.
Marta, Tonka i Irena igrale su također jako dobro. Marta je pobijedila Janu Hricovu već u prvom kolu, dok je Tonka nakon poraza u prvom kolu dobila sve preostale partije i sa 4 iz 5 definitivno ide naprijed i na rejting listi.
U Koreji sve ide po planu. Igra se u prekrasnoj dvorani gimnazije Bitgoeul. Sve partije se snimaju, a izgleda da je Stjepan imao sreću da je njegova partija jedna od sedam koje se direktno prenose na serveru WBaduk:
Organizatori će sljedećeg dana objaviti sve SGF-ove.

U drugome kolu Stjepan je pobjedio Portugalca 1dana.
Nadam se da ćemo danas ili sutra shvatiti način sparivanja. Za sada je 26 parova postavljeno u kućice iz kojih se vjerojatno pobjednici pomalo preseljavaju od polufinala i finala. Drugim riječima, niti su grupe niti je Švicarac, ali vjerujem da će se na neki kvalitetan način doći do 10 najboljih koji će dobiti nagrade. Za prvu trojicu su predviđena prava umjetnička djela - ne znam kako se to prevozi u avionu, ali svakako ih je vrijedilo vidjeti uživo.
Pogledajmo i manju galeriju slika koja dočarava ozračje na ovom 17. KPMC.


Damir

Post je objavljen 27.09.2022. u 15:37 sati.