Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Dimorphos i DART

NASA je danas zaigrala svemirski pikado...samo Bruce je falil za potpuni ugođaj.

DART je misija koja je za plan imala spljoštit 500kg letjelicu u čelnom sudaru sa malim asteroidekom (Dimorphos) u orbiti oko malo većeg asteroida (Didimos), sve na oko 11 miliona km od Zemlje (nešto manje od 1/10 udaljenosti Sunce-Zemlja). I upravo danas im je to uspjelo.

Evo sekvence slikica ekrana tokom sudara, koji smo mogli pratiti gotovo uživo, jer je kašnjenje signala s te udaljenosti svega oko pola minute:
7 minuta do sudara, još smo vidjeli (i autonomni sistem za ciljanje) oba asteroida izdaleka:

gf

Cilj lociran! Zaboravi na debelog, slijedi manjeg!
gf

Gađaj u sridu!
gf

Jesan reka u sridu!
gf

I zadnja prije sudara:
gf

Misija je bila neekološka, jer da smo tamo oko mjesta udara vidjeli posudu sa cvijećem ili kozu kako se pase, ne bi mogli ništa, baš ništa, napraviti da ih spasimo. Bad luck! Od 5 minuta prije sudara, nije bilo moguće slanje nikakvih komandi prema DART.

Boom!
gf

Iza DART udarne sonde leti mali satelit-pratioc, čija kamera ima za zadatak sa sigurne udaljenosti snimati što se dogodilo. Naime, možemo izračunati putanje itd, ali ne možemo predvidjeti interakciju sa površinom Dimorphosa pri sudaru, jer ne znamo kakva je. Sjetimo se da je pri slijetanju na kometu pred nekoliko godina veliko iznenađenje bilo otkriće da je površina vrlo tvrda, uopće ne prašinasta, kako se očekivalo. Mali satelit će snimiti oblak materijala izbačenog sa Dimorphosa i eventualni krater. Instrumenti sa Zemlje i orbite će precizno izmjeriti promjenu putanje Dimorphosa, što će nam dati mnogo informacija, a za par godina je planirana slijedeća misija, koja bi morala pogledati mjesto udara nakon izvjesnog vremena-time ćemo dobiti još bolju ideju o događanjima u međuplanetarnom prostoru.

Mnogo, mnogo toga se može naučiti iz ovakvog "eksperimenta"...to je početak ljudskog utjecaja na svemirska tijela-može se činiti skroman, ali količina znanja i tehnike da se dođe do toga je ogromna.

Neposredni cilj misije je poznat: provjeriti u praksi računalne modele ovakvih djelovanja, da bismo mogli efikasnije skrenuti neki asteroid koji bi eventualno bio opasan po nas. Didimos i Dimorphos su nam upravo poslužili kao poligon za vježbanje naših umijeća u samoodbrani od svemirskog kamenja.

Post je objavljen 27.09.2022. u 01:29 sati.