Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Troslojna zvjezdača, Geaster triplex

Vjerojatno zato jer sam jako dobar i jer se držim dosljedno onoga što sam davnih dana odlučio, da nikad više o ekvinocijima kao ni o solsticijima nikakvih ljudskih niti životinjskih žrtava, vjerojatno zato velim, nagrađen sam zanimljivim susretima u prirodi. Imam povlasticu susresti tu i tamo neke kuriozitete manje viđene i odhodati neke staze manje utabane. I to mi je baš super.




Tako i sad u srijedu, na predzadnji dan ljeta eto ti ove rijetke gljive. Ona je troslojna zvjezdača zato jer se sastoji od kuglice, tanjurića i podloge koja je u obliku podvijene morske zvjezdače. Naravno ovo je gljiva već u završnom stadiju života, mladu zvjezdaču sigurno nije lako raspoznati, dok se ne „rascvjeta“.
Kako sam uopće našao ovu gljivu. Tijekom izvida šume za sječu (bagrem/grab/bukva) na početnim obroncima Ivanščice (nadmorska visina cca 370m) ugledao sam na tlu nešto što sam prvo mislio da je divlja kruška ili nešto iako nije odgovaralo bojom, baš mi je zato bilo zanimljivo. Kad sam to uzeo vidio sam da ima neke sitne korjenčiće i da ima blago gljivlji miris, ali sam pretpostavio da je prije neka lukovica nego gljiva pa sam ju usadio natrag u tlo.

Trenutak kasnije ugledao sam metar dalje ovaj primjerak sa slike i polako mi se učinilo da je ono prije bila ista gljiva samo što su se na toj već raspali i tanjurić i zvjezdača, tako sam pomislio, ali zapravo baš obrnuto to je bila mlada zvjezdača! (Vidjeti link na kraju teksta)
Znao sam da je to nekakva rijetka gljiva i da sam ju vidio u staroj knjizi Romana Bošca, pa sam poslje išao listati i pronašao da je to troslojna zvjezdača- Geaster triplex

U svojoj knjizi „Gljive naših krajeva“, naš legendarni gljivoznanac Romano Božac piše o njoj:
„Plodište: najprije zatvoreno, pa otvoreno, sastoji se od okrugle plodnice, ovratnika i trećeg kružnog sloja koji se cijepa u 4-7 krakova. Bijelosivožućkaste boje, za vlažnog vremena krakovi su izduženi, ako nastupi suho vrijeme krakovi se podvinu.
Stanište: prilično rijetka, raste potkraj ljeta u vlažnim šumama, vrtovima i parkovima, dosta je česta u Istri.“


Zanimljivo kako je u Istri dosta česta, a koliko je rijetka u drugim krajevima najbolje potvrđuje članak iz Međimurja koji sam našao o jednom iskusnom gljivaru koji se isto prilično iznenadio kad je pronašao ovu gljivu. On je skupio zvjezdače u raznim stadijima razvoja od one „lukovice“ pa do „rascvjetanog“ primjerka. Obavezno pogledajte slike! Iz njegovih slika sam shvatio da sam krivo zaključio da je „lukovica“ stara gljiva. Zapravo logično da je mlada jer je na opip i djelovala svježe, samo se nadam da će nastaviti rasti nakon što sam ju ponovno „posadio“ :-))

https://medjimurje.hr/pod-medimurskim-nebom/svakodnevica/petar-horvat-iz-cirkovljana-pronasao-troslojnu-zvjezdacu-44654/




Post je objavljen 23.09.2022. u 17:54 sati.