Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

PAR REČI O AMERIČKOJ KRIMI HEKSALOGIJI DIANNE DIVERNO


Istražujući kroz svestrani literarni rad jedan sloj kriminalistike smeštene na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država prvenstveno, potom i u Kanadu, Afriku i Evropu, Dajana Diverno kroz proces imaginacije, iz stranice u stranicu prikazuje proces zapleta, kroz zanimljiv dekor, napetost, ideje, ubistva... Sve se ovo kroz radnju prostire u velikom vremenskom okviru, sam početak, dakle, ''Obeležena da umre'' je smešten u devedesete godine prošlog veka i slučaj ''Kosti'', pa sve do 2015 godine kada se kroz šesti roman ''Priča plave mumije'' kriminalistička i opširna saga privodi svom kraju.

Tokom 2009 godine, autorica je napisala prvi roman iz ove heksalogije, a ubrro potom i drugi. Ideja za treći i četvrti deo su bile samo započete i naznačene u njenim književnim spisima, i velika je šteta što se autorica već tada, tokom 2010, nije bacila na završetak ove opširne, zanimljive kriminalističke sage.

Međutim, poštujući značajnu činjenicu – da za dobar posao treba vremena, ona je samo dopustila da celokupna ideja sazre u njenim mislima. Već na književnoj večeri u American corneru,krajem 2014 godine, ona je tada obećala da će tokom 2015 godine završiti rad na ovoj kriminalističkoj heksalogiji, što je i učinila već početkom leta iste godine. Njena inspiracija ovim temama potiče i iz mnogobrojnih istražiteljskih i policijskih emisija koje autorica inače svakodnevno verno prati, iščitavanja mnogo knjiga o sudskoj medicini, pravu i oružju, mada u svemu je najvažniji pokretač njena imaginacija – napisati kriminalističku heksalogiju svetskog ranga nije lak zadatak, ali nije nešto ni što se ne može uraditi.

Pristupajući američkoj književnosti ona, kao evropski autor, dopušta sebi imaginaciju koja je neophodna u ovom slučaju, i iako ne boravi na prostorima gde se radnja odvija, nikad nije ni boravila, ne može se reći da ova kriminalistička saga prikazana kroz šest romana, nije uspešna, niti nezanimljiva, baš naprotiv – na slične i različite načine očitovan je književni uspešni rad kroz šest priča, a kroz svih šest se provlači jedan negativan lik i njegov kriminalni svet koji je u sukobu s pravdom i tri dobra policijska istražitelja. Iako bi se kroz ovako opširan rad, neki pisac mogao uplesti u mrežu, to s njom nije bio slučaj – samo je kroz šest godina rada jedna ideja sprovedena kraju, a na nama je da kroz vreme i iščitavanje svih dela damo i konačan sud s pitanjem da li je ova kriminalistička heksalogija dovoljno snažana da napokon nadvisi i samog pisca?


Post je objavljen 20.09.2022. u 16:44 sati.