Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Dan 209.

Placenici

Nakon nedavnog pokušaja uspostave kratkovalne veze s planine, istu pokušavamo ostvariti iz gradskih prebivališta. Sukladno naputku štap antenu postavljam na magnet nosivosti 65kg koji je "povezuje" s limenom podlogom zida balkona. Između nje i magneta postavljam konektor bakrenog kabela koji "sidrim" na uzemljenje metalnog rukohvata balkona. S obzirom na magnetnu vezu antene s metalnom podlogom, te uz dodatno uzemljenje očekivala se uspostava kvalitetne veze. Međutim to se nije dogodilo. Opet se čujemo na granici slušnosti. Ne kaže uzalud stara narodna - Daj dite materi. U skladu s tim moji radiotehničarski pokušaji bit će odgođeni do daljnjega. Ranije ću sačekati izradu protutega antene od strane druga Borgija, koji na raspolaganju ima ponešto bolju logistiku i što je još važnije znanje.

Placenici

Paralelno s razvojem toga dobivam poziv za nastavak građevinskih radova na potresom uništenoj Banovini. Nakon cijeloljetne pauze nastavljamo s gradnjom Pobijeve kuće. Ovaj put na red je došlo kupatilo tj. polaganje greda koje će nositi knauf ploče i razvođenje odvodnih cijevi. Nakon cijelodnevnog rada predvečer odlazimo na polje kako bi odradili meditaciju na čekama. Divlje svinje se ne pojavljuju, ali zato izlaze čagljevi. Dolaze još za vidjela, drže se uz rub šume i zatim nekoliko njih istrčava na njivu. Javljam Pobiju, ali on ih ne vidi od kukuruza. Na kraju mu izlaze na vidjelo i on im ne oprašta. Jer to su invazivne štetočine koje im uništavaju ostalu divljač od zečeva do srna. Sjedimo još neko vrijeme, dok čagljevi zavijaju uokolo. Na kraju silazimo, krećemo u potragu i pronalazimo jednog. Obuka se nastavlja.

Placenici

Za to vrijeme nema značajnijih pomaka u Ukrajini. Rusi napreduju mic po mic oko Donjecka i Bahmuta. Najviše radi topništvo s obje strane. Dok Kijev udara s US-haubicama M777 i HIMARS-ima, Rusi rade s cijelom lepezom VBR-a, haubica preko Kalibrara i krstarećih projektila H-101 do novih Iranskih kamikaza-dronova. Zahvaljujući tome i premoći zrakoplovstva u Ukrajini im je angažirano nekih 200.000 vojnika, dok se snage Kijeva procjenjuju najmanje tri puta toliko. Rat je ušao u fazu iscrpljivanja i ogromnih ljudskih gubitaka za Kijev. Koliko će to potrajati još nije vidljivo na obzoru. Jasno je samo da temperature padaju i da najgore tek dolazi. Rat je ušao u dan 209.


Post je objavljen 20.09.2022. u 00:57 sati.