Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivot-i-ja

Marketing

O MAČKAMA



Alex Sasa Glusac je napisao:

-,,U mačjoj savršenoj eleganciji i superiornoj samodovoljnosti video sam simbol savršene lepote i laskave bezličnosti samog sveta, objektivno sagledanog. U njenoj nemoj mističnosti leži sve čudesno i fascinantno nepoznatog'' Rekao je književnik H.F.Lavkraft.
Verovalo se da su mačke pripitomljene u drevnom Egiptu,međutim naučna studija iz 2007. godine otkrila je da mačke vode poreklo od nekih samopripitomljenih afričkih mačaka sa Bliskog istoka, oko 8.000 godina pre nove ere.

-Mačke su: veoma inteligentne, poznate po svojoj čistoći, druželjubiva bića koja traže dosta pažnje, veoma su samostalne.

-Mačke ne mogu da osete slatku hranu zbog greške u genu za recepciju slatkoće. Neki veruju da je to povezano s prirodnom ishranom mačke koja je bogata proteinima, iako je nejasno da li je to uzrok ili posledica.

-Testovi pokazuju da je mačiji noćni vid superiorniji od čoveka , a dnevni slabiji.

-Mačke imaju odlično razvijen sluh, mogu da čuju dve oktave vise od ljudi I pola oktave vise od pasa.

-Čulo mirisa domaće mačke 14 puta je jače nego čovekovo, mačka u nosu ima duplo vise mirisnih ćelija od ljudi.

-Mačka može da se osloni na svoje brkove I kada se nadje u magli, ona precizno može da odredi pomoću brkova da li negde može da se provuče ili ne.

-Mačke snagu prikupljaju spavanjem,više od drugih životinja,naročito dok rastu. Trajanje sna u toku dana prosečno je 13-14 časova, neke mogu da prespavaju i 20 časova od 24.

-Mački je za normalan rast i razvoj potrebna hrana koja se sastoji od: belančevina, ugljenohidrata,masti,vitamina,minerala i naravno vode. To sve sada možemo naći u konzerviranoj hrani za mačke, koja je, kako kažu veterinari najbolji izbor za vašu mačku. Mačke su mesojedi.

-Pre nego što okupate mačku morate pitati veterinara da li mačka sme da se kupa (kada je reč o rasnim mačkama), jer za neke vrste mačaka postoje posebni preparati za dlaku koji zamenjuju kupanje.

-Mačke treba redovno vakcinisati, zbog zdravlja mačke,a i čoveka. Treba je sterilisati i obeležiti..i da puuuuno maziti."


Post je objavljen 19.09.2022. u 18:29 sati.