Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Šorići – do crkve sv. Marije Magdalene

Na cesti D303 koja povezuje Rovinj s Istarskim ipsilonom, između već opisanih Maklavuna i Karaštaka, nalazi se raskršće s nerazvrstanom cestom koja vodi u naselje Šorići. Neposredno pored raskršća je naselje Šorići (84 stanovnika – 2011. g.) koje se nalazi u Općini Kanfanar.



Šetnju smo započeli pored gore spomenutog raskršća asfaltiranom cestom prema jugoistoku.



Nakon dvjestotinjak metara ušli smo u naselje Šorići odmah kraj boćališta.



Pratili smo glavnu cestu, koja je nakon dvjestotinjak metara postala makadamska, sve do raskršća s cestom koja vodi prema crkvi sv. Marije Magdalene.



Skrenuli smo desno i nakon četiristotinjak metara stigli do jednobrodne romaničke crkve sv. Marije Magdalene s upisanom apsidom.



Crkva sv. Marije Magdalene je izgrađena tesanim kamenom u 12. ili 13. stoljeću. Na pročelju crkve se nalazi preslica s jednim oknom u kojoj nema zvona. U crkvi se, na zidovima, u apsidi i na trijumfalnom luku, nalaze ostaci fresaka iz druge polovine 14. stoljeća. Freske prikazuju Maiestas Domini (veličanstvo Gospodnje), Navještenje, apostole i svece. Na freskama se nalaze mnogobrojni glagoljski grafiti. Na oltaru je slika iz 1727. godine koja prikazuje Bogorodicu s Djetetom kojoj dva anđela drže krunu iznad glave.



Krenuli smo nazad istim putem prema naselju Šorići.



Ušli smo u naselje, tj. došli na asfalt, i na raskršću udaljenom oko 150 metara skrenuli smo lijevo i nakon petstotinjak metara stigli do mjesta gdje smo započeli šetnju.



Karta naselja Šorići s lokacijom crkve sv. Marije Magdalene.



Dužina rute 2,46 km.



Post je objavljen 12.09.2022. u 19:14 sati.