Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Vikas Swarup: „Milijunaš s ulice“

Film „Milijunaš s ulice“ ili „Slumdog Millionaire“ je 2008. godine oborio sve rekorde za jedan mali nezavisni film kao dobitnik osam Oscara i četiri Zlatna globusa tih godina.

Nažalost, tada kada se to događalo, cijeli hajp me potpuno zaobišao, pa cijelu priču, i priču iza priče, saznajem tek (pukih) četrnaest godina poslije. O čemu se dakle radilo: mladi indijski diplomat Vikas Swarup je 2005. godine objavio svoj prvijenac pod naslovom „Q and A“, odnosno „Pitanja i odgovori“, koji kroz trinaest pitanja (odnosno onoliko koliko ih ima u poznatom televizijskom kvizu „Tko želi biti milijunaš?“) i trinaest poglavlja govori o tome kako je mladić iz slumova Mumbaija došao do odgovora na pitanja koja su od njega učinila milijunaša. Radi se o trinaest povezanih životnih priča siromaha od kojega nitko ništa nije očekivao, i čije je znanje trebalo biti značajno manje.

Roman je pod tim nazivom imao milijunske naklade u svim prijevodima, te je ubrzo privukao flmske producente, pa je slobodna adaptacija scenarista Simona Beaufoya i redatelja Dannya Boylea proizvela također mali, neovisni film od kojega je malo tko također išta očekivao. Postigavši, kao što već rekoh, osam Oscara i četiri Zlatna globusa.

Posve opravdano, rekla bih. Film nisam gledala, ali u knjizi sam nemjerljivo uživala: knjiga je pitka, i iako govori o siromahu u dijelu svijeta koji nam nije poznat i čija nam je kultura posve strana, ostaje uvjerljiva i dirljiva u svojoj povezivosti (tražim hrvatsku riječ koja znači „relatable“, ako znate takvu, molim vas da mi javite u komentarima).

U njoj, ustvari, nakon što svi počnu sumnjati da bi siromašni konobar uopće mogao znati odgovore na sva pitanja te dolazi do sumnje da se radi o prijevari, mladić priča svoju životnu priču odvjetnici koja bi ga trebala braniti, kako bi mogla poduzeti sve što može u obranu njegove čestitosti.

U trinaest poglavlja, od kojih većina predstavlja patnju, siromaštvo, glad, ali i stvaranje prijateljstava, rađanje ljubavi, upornost, žudnju za opstankom i ambiciju koja gori u svima nama, ovu knjigu ne možete ispustiti iz ruku dok je ne pročitate do kraja.

Preporučujem toplo, pa makar i kasnila.


Post je objavljen 14.09.2022. u 14:53 sati.