Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

INFLACIJA 9,1 POSTO S VELIKIM RAZLIKAMA MEĐU ZEMLJAMA



"NADOLAZEĆI MJESECI BITI ĆE TEŠKI"

Prenosim govor povjerenika Europske komisije za gospodarstvo Paola Gentilonija na tiskovnoj konferenciji Euroskupine 9. rujna 2022. u Pragu, gdje govori o ekonomskoj situaciji i koordinaciji makroekonomskih politika u eurozoni.



PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula fon der Leyen

Paolo Gentiloni"„Danas smo razgovarali o gospodarskoj situaciji u eurozoni. Mislim da imamo dvije ključne riječi: jedna je neizvjesnost, a druga je suradnja. Neizvjesnost, jer unatoč svemu, gospodarstvo eurozone ostalo je na snažnim nogama u prvoj polovici godine: BDP je u prvom tromjesečju porastao 0,7%, au drugom 0,8%. Zaposlenost je nastavila rasti, a stopa nezaposlenosti od 6,6% rekordno je niska.
Ali najnoviji pokazatelji raspoloženja i cjelokupna globalna situacija, podaci o cijenama, inflaciji, energentima, ukazuju na usporavanje gospodarskog zamaha u nadolazećim mjesecima. Inflacija se popela na 9,1%, s velikim razlikama među zemljama. To nagriza kupovnu moć i uzrokuje rastuću bol za kućanstva i poduzeća. Recesija nije neizbježna, ali iskreno, rizik od nje se očito povećao.

Vlade su odgovorile na rastuće cijene energije širokim rasponom mjera potpore. Ministrima smo dostavili opću ocjenu ovih mjera. Neto fiskalni trošak mjera donesenih do 29. kolovoza iznosi oko 0,9% BDP-a EU. Naravno, očekujemo da će se ta brojka znatno povećati do kraja godine jer se ovakve mjere poduzimaju iz dana u dan.
Prema našem mišljenju, ima prostora da mjere budu više usmjerene na najugroženija kućanstva i poduzeća, kao što dosljedno preporučujemo u našim smjernicama državama članicama. Naravno, shvaćam da ovo načelo nije uvijek lako provesti (toliko teška uloga za ministre financija, posebno, i vlade) kada se toliko – također sa srednjim primanjima – kućanstava i poduzeća suočava s poteškoćama.
Znamo da je ključni uzrok ovih problema Putinov rat protiv Ukrajine i to treba vrlo jasno imati na umu i to ponavljati građanima i na javnim mjestima. Putinov rat i njegovo naoružavanje ruskog izvoza energije imaju za cilj podijeliti Europu i oslabiti odlučnost kolektivnog Zapada da podrži Ukrajinu. Ruska vlada će pokušati iskoristiti naše ekonomske poteškoće. I neće uspjeti.
Suočavanje s inflacijom, rizicima za rast, rizicima recesije znači povećanje uštede energije, povećanje energetske učinkovitosti i razvoj alternativnih izvora energije dio su rješenja. Rješenje je suradnja fiskalne i monetarne politike i energetskih odluka koje idu u pravom smjeru. Kao i popravljanje našeg tržišta električne energije. Kao što znate, Komisija radi na hitnoj intervenciji u tom pogledu – s krajnjim ciljem da se, naravno, smanji pritisak na kućanstva i poduzeća i namjeravamo iznijeti konkretne prijedloge na Kolegiju sljedeći utorak.

Nadolazeći mjeseci bit će teški, ali spremni smo i izborit ćemo se s izazovima koji su pred nama. Uvjeren sam da će uloga Euroskupine biti sve važnija u nadolazećim mjesecima.Digitalne valute središnje banke, uključujući novosti o projektu digitalnog eura.
Vrlo kratko o digitalnom euru. Pregledali smo rezultate naših ciljanih konzultacija, koji su pokazali vrlo visoku podršku ovom projektu. I zahvaljujemo Christine i ECB-u. (Europskoj središnjoj banci)
Potrebno je dodatno raspraviti o brojnim točkama, na primjer o slučajevima upotrebe, statusu zakonskog sredstva plaćanja i balansiranju privatnosti i sljedivosti.
Europska komisija će nastaviti raspravljati o tim pitanjima s državama članicama i ESB-om dok radimo na pripremi uravnoteženog zakonodavnog prijedloga za 2023."



Post je objavljen 11.09.2022. u 13:06 sati.