Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U BRUXELLESU OTVORENA EUROPSKA ZAJEDNIČKA REDAKCIJA!


ZA VJERODOSTOJNO IZVJEŠTAVANJE

Potpredsjednica Europske Komisije Margaritis Schinas i Vera Jourova su u Bruxellesu 6. rujna službeno otvorili European Joint Newsroom (ENR) europska zajednička redakcija 18 novinskih agencija.

ENR će nastojati osigurati vjerodostojno izvještavanje o važnim europskim temama i reakcijama na njih u državama članicama.

Dopisnici na raspolaganju imaju dva moderno uređena prostora u kojima će moći raditi. ENR je s radom započeo već 1. srpnja.

U projektu sudjeluju agencije iz 11 zemalja članica EU i 5 zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata: AFP (Francuska), ANSA (Italija, AGERPRES (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), dpa (Njemačka), EFE (Španjolska), Europa Press (Španjolska), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) , TASR ( Slovačka), PAP (Poljska) i Ukrinform (Ukrajina).

Upravni odbor čine predstavnici pet agencija koje čine jezgru ENR-a – dpa, AFP, Ansa, Agerpress i Hina.

Posljednja se ENR-u pridružila ukrajinska novinska agencija Ukrinform, koja u znak solidarnosti neće plaćati naknade za pristup zajedničkim uredničkim uslugama.
U projekt se kasnije uključila i poljska novinska agencija PAP. Ravnatelj dpa-e Kropsch objavio je da su se pridružile tri novinske agencije, za sada kao promatrači, s mogućnošću da se pridruže kasnije. Riječ je o nizozemskoj agenciji NPA, švicarskoj SWI i portugalskoj Lusi



Post je objavljen 07.09.2022. u 11:46 sati.