Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BOSNA I HERCEGOVINA PRIMLJENA U MEHANIZAM CIVILNE ZAŠTITE




ZA POMOĆ ZEMLJAMA EU, ALI I OSTALIMA


Bosna i Hercegovina 6. rujna postala je punopravna članica Mehanizma civilne zaštite Europske unije – europskog okvira solidarnosti koji pomaže zemljama pogođenim katastrofom. Dolazi to u trenutku kada je povjerenik EK za krizni menadžment Janez Lenarčič boravio u Sarajevu kako bi u ime Europske unije potpisao sporazum o službenom članstvu te zemlje u Mehanizmu civilne zaštite informacija je Europske komisije iz službenog priopćenja za tisak.
Bosna i Hercegovina je već imala koristi od Mehanizma civilne zaštite EU kao zemlja primateljica, ali sada kao punopravna članica moći će i aktivno slati pomoć putem Mehanizma gdje god je potrebna.

Mehanizam civilne zaštite EU-a ima za cilj ojačati suradnju između 27 zemalja EU-a i sedam država sudionica (Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Turska i odnedavno Bosna i Hercegovina) na području civilne zaštite kako bi se poboljšala prevencija, pripravnost i odgovor do katastrofa.
Postajući punopravnom članicom Mehanizma, Bosna i Hercegovina će unaprijediti europsku regionalnu pripravnost za izvanredne situacije i kapacitete spašavanja.

Janez Lenarčič, povjerenik EK za upravljanje kriznim tom prilikom je izjavio da je time poduzet važan korak prema jačem europskom odgovoru na krizne situacije jer se Bosna i Hercegovina pridružuje Mehanizmu civilne zaštite EU-a kao punopravni član.“ Ovo dolazi u vrijeme kada su prirodne opasnosti u porastu u Europi, ali i drugdje u svijetu. Ove smo godine preživjeli jedno od najtežih ljeta sa šumskim požarima koji su gorjeli diljem Europe. Ponovno smo se uvjerili da je odgovor EU-a na katastrofe najjači kada djelujemo zajedno. Punopravno sudjelovanje u Mehanizmu civilne zaštite EU priznanje je značajnog napretka koji je Bosna i Hercegovina postigla tijekom godina u izgradnji otpornog sustava civilne zaštite. Uvjeren sam da će uskoro i druge zemlje u potrebi iskoristiti prednosti ovog pristupa”- rekao je povjerenik EK Janez Lenarčić.



Post je objavljen 07.09.2022. u 10:57 sati.