Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

STJEPAN DUBAC: "MOJ USPON OD 100 KATOVA U PUNOJ VATROGASNOJ SPREMI"

ZAGREB
Piše: Aleksandar Stajčić

Stjepan Dubac, zagrebački profesor pedagogije i sociologije te član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Nedelja, sudjelovat će u utrci Zagrepčanka 512, a svoj nastup posvetit će djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima te svim mladim osobama s invaliditetom


Zagreb News najavio je u prošlom broju utrku Zagrepčanka 512, koja će se održati u subotu 3. rujna. Riječ je o atletskoj utrci po stubama poslovne zgrade Zagrepčanke u kojoj se trči od prizemlja do 25. kata zgrade, ukupno 490 stepenica. Utrka je pokrenuta 2012. godine i do sada je održano osam izdanja. U zadnjem izdanju 2019. godine sudjelovalo je čak 590 natjecatelja iz nekoliko zemalja. Zanimljivost ovogodišnjeg izdanja je sudjelovanje zagrebačkog profesora pedagogije i sociologije te dobrovoljnog vatrogasca Stjepana Dubca. On je ujedno i osoba s invaliditetom, a nastupit će u najtežoj kategoriji Mega koja se sastoji od četiri uzastopna uspona, ukupno 100 katova i 1960 stuba. Dubac će trčati pod punom vatrogasnom opremom (zaštitno vatrogasno odijelo i čizme, kaciga, rukavice, maska, dišni aparat te Halligan koji služi za otvaranje vrata tj. razvaljivanje). “Rođen sam u obitelji u kojoj su oba roditelja i sestra poput mene osobe s oštećenjem sluha. Od šeste godine uključen sam u Verbotonalnu slušno-govornu terapiju u Poliklinici SUVAG (Zagreb). Pohađao sam redovnu osnovnu i srednju školu te Sveučilište u Zagrebu, stekao zvanje profesora pedagogije i sociologije i danas sam zaposlen u Poliklinici SUVAG i kao terapeut za osobe oštećena sluha i/ili govora. Istovremeno sam i dobrovoljni vatrogasac ,član DVD-a Sveta Nedjelja, speleolog, strastveni planinar, visokogorac i ono što mi je najvažnije – obiteljski čovjek, suprug i otac”, rekao je Dubac.

U okviru planinarskih aktivnosti Dubac je inicijator i voditelj Radne skupine za osobe s invaliditetom te začetnik inkluzivne inicijative “Planinarenje i penjanje za sve”. Kaže kako kroz navedene aktivnosti nastoji aktivno promicati ideju inkluzije u svakodnevnom životu čime želi sebi i drugima pokazati da invaliditet ne smije biti prepreka za ostvarenje snova. “Svoj ovogodišnji nastup na Zagrepčanki 512 u cjelini želim posvetiti djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima te svim mladim osobama s invaliditetom koje nam svakodnevno svojim primjerom pokazuju što znače hrabrost, srčanost, ustrajnost i upornost. Stoga je svaki od četiri uspona posvećen nekoj životnoj, inkluzivnoj i inspirativnoj priči koja je zaslužila da se o njoj čuje, čita, piše i govori”, rekao je Dubac. Tako prvi uspon želi posvetiti djeci s dijagnozom arthrogryposis multiplex congenita (AMC) – višestruke prirođene kontrakture zglobova. Za tu dijagnozu kaže kako je doznao sasvim slučajno, putem priče obitelji Branković iz Vinkovaca. “Njihovu sinu Tinu odmah po rođenju dijagnosticiran je AMC što je obitelj stavilo pred veliku kušnju. Nažalost, ta dijagnoza zahtijeva niz skupih operativnih zahvata u inozemnoj klinici te dugotrajnu, kompleksnu rehabilitaciju uz korištenje ortoza. Sve to je za prosječnu hrvatsku obitelj prilično veliki izdatak. Stoga je obitelj Branković odlučila izaći u javnost sa svojom pričom i time je iskazala nevjerojatnu hrabrost i odvažnost kako bi svom malom junaku omogućila sve što je potrebno za rast i razvoj. Mene se jako dojmila njihova priča, a kasnije sam se upoznao sa sličnim pričama obitelji Kursan i Jelenović čija djeca Petra i Teo također imaju dijagnozu AMC”, objasnio je Dubac.


Drugi uspon želi posvetiti svim obiteljima djece s teškoćama koje unatoč svemu inzistiraju i organiziraju uključivanje djece s teškoćama u raznovrsne sportske i općenito fizičke aktivnosti. “Jedna od takvih obitelji je obitelj Sabljić iz Velike Gorice, Petra i Goran i njihov trinaestogodišnji sin David, rođen s dijagnozom lakše mentalne retardacije uz motoričke i vidne teškoće. Inače, David je član Judo kluba za osobe s invaliditetom FUJI, aktivan planinar i ambasador inkluzivne inicijative Planinarenje i penjanje za sve”, naveo je Dubac. Treći uspon posvetit će djeci s teškoćama u razvoju s dijagnozom iz spektra autizma te obitelj Blažević koja ima petero djece, od kojih dvoje s dijagnozom iz spektra autizma, te udruzi Sjena (Udruga roditelja djece s teškoćama). “Brojne obitelji djece s teškoćama primorane su na gotovo svakodnevnu i dugotrajnu borbu s tromim i inertnim sustavom koji je, paradoksalno, formiran upravo zato da tim obiteljima pruža podršku i pomoć. Praksa, nažalost, pokazuje da se mnoge obitelji djece s teškoćama moraju pravno putem suda izboriti za ono što im je zagarantirano hrvatskim zakonima i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom”, objasnio je Dubac.

Svoj četvrti uspon posvetit će ideji izgradnje Rehabilitacijskog centra koji pokreće udruga SPIK – Sve Pod Istim Krovom. Radi se o udruzi koja okuplja obitelji i djecu s najtežim oblicima invaliditeta i potreban im je prostor u kojem će djeca dobiti sve što je potrebno za rast i razvoj. “Trenutno je situacija takva da mnoge obitelji djece s najtežim oblicima invaliditeta više vremena provedu razvozeći djecu od ustanove do ustanove, od terapije do terapije. Bilo bi znatno bolje i kvalitetnije kada bi sve što im treba imali pod istim krovom. S tom željom udruga kreće u medijsku kampanju koja osim otvaranja Rehabilitacijskog centra ima za cilj kontinuirano promicanje i provođenje aktivnosti za poboljšanje kvalitete življenja kod djece i osoba s najtežim oblicima invaliditeta”, smatra Dubac. Dodao je kako sve spomenute priče imaju puno dodirnih točaka i sve su one put prema boljem, inkluzivnijem društvu. “Za mene je inkluzija životna misija, nešto što ću podržavati i u čemu ću sudjelovati dok god budem živ. Inkluzija je neprekinuti, konstantan proces u kojem se učimo živjeti jedni s drugima. Neka nam svima ove priče budu poticajne i inspirativne, neka nas motiviraju i potaknu na humano i humanitarno djelovanje”, zaključio je Dubac.…. izvor: nacional

Post je objavljen 03.09.2022. u 09:13 sati.