Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Brest – izvor koji je „izgradio“ crkvu

Na cesti Ž5011 koja spaja naselja Buzet i Vodice, na rubu visoravni Ćićarije ispod vrha Žbevnice (1014 mnv), nalazi se naselje Brest (693 mnv). Naselje je prema popisu stanovništva iz 2011. godine imalo 39 stanovnika, a administrativno spada pod Općinu Lanišće. U prošlosti se u Brstu proizvodio drveni ugljen (krbunica - jednostavna konstrukcija za pravljenje drvenog ugljena na Ćićariji). U srednjem je vijeku, kao i obližnja naselja, u posjedu akvilejskih patrijarha, potom grofova Goričkih i za vrijeme vladavine Mletačke Republike u sastavu Rašporskog feuda.



Šetnju Brestom smo započeli na istočnom ulazu u naselje, iz pravca Vodica.



Tu se nalazi lijepo uređeno boćalište i u kamenu ograđen izvor s kamenim koritom. U izvoru su upisane dvije godine 1876. i 1937., vjerojatno godina kada je ograđen i kada je obnovljen.



Malo dalje se nalazi zgrada koja je nekada služila kao školska zgrada.



Nastavili smo dalje prema zapadu i s desne strane ceste primijetili ulaz iznad kojeg se nalazi niša s kipom anđela, a s lijeve strane ruševne kuće.



Pedesetak metara dalje se nalazi jednobrodna župna crkva Presvetog Trojstva.



Župna crkva Presvetog Trojstva izgrađena je 1878. godine na mjestu starije iz 14. stoljeća. U crkvi je glavni oltar s baroknim retablom koji ima reljef Presvetog Trojstva te dva manja oltara iz starije crkve: oltar s kamenim reljefom svetog Bartola apostola i oltar s palom svetog Mihovila. Župa je osnovana 1902. godine odvajanjem od Lanišća.



Nekoliko metara od pročelja crkve se nalazi zvonik visok sedam metara, drugi najniži u Istri odmah poslije šest metara visokog zvonika crkve sv. Rite u naselju Oslići. Zvonik ima dva zvona. Jedno zvono ima glagoljaški natpis iz 1541. godine i pripadao je starijoj crkvi. Crkvu Presvetog Trojstva su izgradili Austrijanci u zamjenu za pravo korištenja vode sa seoskog izvora za potrebe željeznice. U ugovoru nije bila predviđena izgradnja zvonika pa je izgrađen naknadno sredstvima koja su skupili stanovnici Bresta.



Ispred zvonika se nalazi betonska konstrukcija u kojoj se nalazila slavina,...



...a malo dalje, s desne strane ceste, spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata.



Karta s posjećenim lokacijama.



Post je objavljen 29.08.2022. u 19:16 sati.