Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EU USVOJILA HRVATSKI SPORAZUM O PARTNERSTVU



TEMELJEM KOHEZIJSKE POLITIKE HRVATSKOJ 9 MILIJARDI EURA
OD 2021. DO 2027. GODINE


Ured za regionalnu politiku Europske unije objavio je 24. kolovoza da će Hrvatska dobiti ukupno 9 milijardi eura na bazi kohezijske politike u razdoblju od 2021. – 2027. godine, a u okviru svog Sporazuma o partnerstvu s Komisijom za promicanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije svojih regija te zelenih i digitalnih prijelaza.
Ta će ulaganja pomoći smanjiti regionalne ekonomske razlike i poboljšati vještine, obuku i mogućnosti zapošljavanja. EU fondovi također će podržati razvoj konkurentnog, inovativnog i izvozno orijentiranog hrvatskog gospodarstva.

Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom pokriva financiranje Kohezijske politike (ERDF, ESF+, Kohezijski fond i JTF) i Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMFAF).
Sporazum o partnerstvu otvara put za provedbu ovih ulaganja na terenu. Obuhvaća četiri nacionalna programa:
Program za konkurentnost i koheziju (ERDF i Kohezijski fond), Integrirani teritorijalni program (ERDF i JTF), Program učinkovitih ljudskih potencijala (ESF+) i EMFAF, koji tek treba biti usvojen. Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom devetnaesti je koji je usvojen nakon Grčke, Njemačke, Austrije, Češke, Litve, Finske, Danske, Francuske, Švedske, Nizozemske, Poljske, Bugarske, Cipra, Portugala, Estonije, Slovačke, Italije i Rumunjske. .




U objavi piše da će Hrvatska klimatskim ciljevima namijeniti gotovo 31% sredstava Europskog fonda za regionalni i razvoj (ERDF) i 39% sredstava Kohezijskog fonda. Konkretno, 2,56 milijardi eura pomoći će zemlji u poboljšanju energetske učinkovitosti, povećanju udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije do 60% do 2030. te u poboljšanju kružnog gospodarstva i podršci otpornosti na klimu i bio raznolikosti. Više od 650 milijuna eura bit će uloženo u ovaj kasniji cilj.

Štoviše, 179 milijuna eura iz Fonda za pravednu tranziciju (JTF) ublažit će ekonomske učinke i učinke zelene tranzicije na zapošljavanje. To će se postići dekarbonizacijom energetski intenzivnih industrija, jačanjem poduzetništva i ulaganjem u vještine radnika, diverzifikacijom gospodarstva u najugroženijim regijama, jačanjem suradnje između poduzeća i istraživanja te povećanjem mogućnosti zapošljavanja radne snage.
Iz EFRR-a 1,7 milijardi eura podržat će inovativnu i pametnu gospodarsku transformaciju Hrvatske povećanjem konkurentnosti i internacionalizacije malih i srednjih poduzeća (MSP) te doprinosom poboljšanju vještina zaposlenika.
Ulaganja će zahvatiti cijelo područje Hrvatske, uključujući i njezina najsiromašnija područja. Gotovo 500 milijuna eura pomoći će poboljšanju međunarodne konkurentnosti hrvatskih regija olakšavanjem njihove industrijske tranzicije. Dodatno, 12 % iz ERDF-a bit će namijenjeno urbanom razvoju, a oko 3 % razvoju pametnih i održivih otoka. Planinska područja također će dobiti povećanu potporu. Na taj će način EU fondovi pomoći svim dijelovima Hrvatske da sustignu gospodarski i socijalno razvijeniju prijestolnicu Zagreb te najrazvijenije regije EU-a.
Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira ,

Poboljšanje povezanosti
Gotovo milijarda eura poboljšat će regionalnu, lokalnu i prekograničnu mobilnost u svim sektorima, uključujući razvoj održive, pametne, sigurne i intermodalne prometne mreže povezane s Transeuropskom mrežom - TEN-T, kao i prijeko potrebne poboljšanja nacionalne željezničke infrastrukture i daljnji napredak u pomorskom prometu u ovoj obalnoj zemlji.


Socijalna uključenost, zapošljavanje, obrazovanje, osposobljavanje
Gotovo 2,5 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda Plus (ESF+) i ERDF-a potaknut će kvalitetno zapošljavanje, vještine, obrazovanje, zdravstvenu skrb i socijalne usluge. Dobro osmišljena aktivna potpora zapošljavanju, posebno za žene, mlade i ranjive skupine, ići će ruku pod ruku s poboljšanjem kapaciteta institucija tržišta rada, kao što su javne službe za zapošljavanje, uključujući putem digitalizacije.

Ulaganja na svim razinama obrazovanja omogućit će opipljiva poboljšanja obrazovnog sustava, od rane skrbi za djecu do učenja odraslih. Ta će ulaganja također ojačati usavršavanje i ponovnu vještinu kako bi se bolje uskladili s promjenjivim potrebama tržišta rada i razvili sastavne elemente za račune individualnog učenja (ILA).
Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti posebno je visok za starije osobe, žene i osobe s invaliditetom. Na temelju strateškog mapiranja potreba, ESF+ će stoga snažno ulagati u sustav socijalne skrbi i tranziciju s institucionalnih socijalnih usluga u zajednicu, posebno u pogledu pomoći za osobe s invaliditetom, dugotrajne skrbi . Sporazum o partnerstvu također će podržati obuku medicinskog osoblja i ojačati sustav hitnog medicinskog odgovora i telemedicinske usluge.

Održivo ribarstvo
Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu uložit će 244 milijuna eura u održivo ribarstvo i zaštitu morske bioraznolikosti i ekosustava u Jadranskom moru. Fond će također dodatno podržati razvoj održive akvakulture i sektora prerade s niskim udjelom ugljika, gospodarsku i društvenu vitalnost ribarskih zajednica i provedbu međunarodnog upravljanja oceanima. Sve podržane radnje pomoći će Hrvatskoj da doprinese ciljevima Zajedničke ribarstvene politike kao i ključnim političkim prioritetima EU-a navedenima u Europskom zelenom dogovoru, Strategiji od farme do stola i Bioraznolikosti.



Povjerenik EK za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius i povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira dio su kolegija Sporazuma o partnerstvu za pitanje Hrvatske.
U okviru Kohezijske politike, a u suradnji s Komisijom, svaka država članica priprema Sporazum o partnerstvu, strateški dokument za programiranje ulaganja iz fondova Kohezijske politike i EMFAF-a tijekom Višegodišnjeg financijskog okvira. Sporazum je usredotočen na prioritete EU-a, utvrđuje strategiju i investicijske prioritete koje je odredila država članica te predstavlja popis nacionalnih i regionalnih programa za provedbu na terenu, uključujući indikativna godišnja financijska izdvajanja za svaki program.



Post je objavljen 25.08.2022. u 18:34 sati.