Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MEHANIZAM CIVILNE ZAŠTITE EUROPSKE UNIJE



OD 2001. AKTIVIRAN VIŠE OD 600 PUTA

Mehanizam civilne zaštite EU-a omogućio je pacijentima iz U krajine kojima je hitno potrebno liječenje i njega da budu primljeni u bolnice zemalja Europske unije. No znatno prije početka ruske agresije na Ukrajinu, Europska komisija je uspostavila Mehanizam civilne zaštite EU-a. Bilo je to u listopadu 2001. godine. Cilj je Mehanizma da ojača suradnju između zemalja EU-a i 6 država sudionica u civilnoj zaštiti, kako bi se poboljšala prevencija, pripravnost i odgovor na katastrofe.
Kada katastrofa postane takvih razmjera da nadmaši kapacitete zemlje u kojoj se dešava, ogovorni mogu zatražiti pomoć putem Mehanizma. EK ima ključnu ulogu u koordinaciji odgovora na katastrofe u cijelom svijetu, pridonoseći za najmanje 75% transportnih ili operativnih troškova raspoređivanja.
Katastrofe ne poznaju granice i mogu istovremeno pogoditi jednu ili više zemalja bez upozorenja. Zajednički pristup dodatno pomaže udruživanju stručnosti i kapaciteta onih koji prvi reagiraju, izbjegava udvostručenje napora pomoći i osigurava da pomoć zadovoljava potrebe onih koji su pogođeni. Udruživanje kapaciteta i sposobnosti civilne zaštite omogućuje snažniji i koherentniji kolektivni odgovor.
Osim 18 zemalja EU-a, u Mehanizmu trenutno sudjeluje još 6 država i to Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska. Od svog početka 2001. godine, Mehanizam civilne zaštite EU-a odgovorio je na više od 600 zahtjeva za pomoć unutar i izvan EU-a.

TIJEK POMOĆI
Nakon zahtjeva za pomoć putem Mehanizma, Centar za koordinaciju odgovora u hitnim slučajevima (ERCC) i mobilizira pomoć ili stručnost.
ERCC prati događaje diljem svijeta 24/7 i osigurava brzo raspoređivanje hitne podrške putem izravne veze s nacionalnim tijelima civilne zaštite. Specijalizirani timovi i oprema, kao što su zrakoplovi za gašenje šumskih požara, timovi za traganje i spašavanje i medicinski timovi mogu se mobilizirati u kratkom roku za raspoređivanje unutar i izvan Europe.
Satelitske karte koje je izradila Služba za upravljanje hitnim slučajevima Copernicus također podržavaju operacije civilne zaštite. Copernicus pruža pravovremene i precizne geoprostorne informacije koje su korisne za ocrtavanje pogođenih područja i planiranje operacija pomoći u katastrofama.
U zemljama u razvoju pomoć civilnoj zaštiti obično ide ruku pod ruku s humanitarnom pomoći EU-a. Stručnjaci u oba područja blisko surađuju kako bi osigurali najkoherentniju analizu i odgovor, osobito u odgovoru na složene hitne situacije.
Mehanizam također intervenira u hitnim slučajevima onečišćenja mora: Centar može brzo mobilizirati kapacitete za prikupljanje nafte i stručnost država sudionica i Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA).

CIVILNA ZAŠTITA EU NA DJELU
Svaka država svijeta, ali i Ujedinjeni narodi i njihove agencije ili relevantne međunarodne organizacije, mogu pozvati u pomoć Mehanizam civilne zaštite EU. U 2021. godini Mehanizam je aktiviran 114 puta.
Na primjer, za odgovor na 1. COVID-19 u Europi i širom svijeta; 2. poplave u Belgiji; 3. šumski požari u Sredozemlju, Zapadnom Balkanu i Austriji; 4. repatrijacije iz Afganistana, i 5. potres i uragan na Haitiju. No rat u Ukrajini pokrenuo je najveću hitnu operaciju od uspostave Mehanizma.
Kao odgovor na pogoršanje humanitarne situacije u Ukrajini, svih 27 zemalja EU-a, te Norveška, Turska i Sjeverna Makedonija, ponudile su pomoć Ukrajini putem Mehanizma civilne zaštite EU-a. Pomoć uključuje milijune predmeta kao što su kompleti prve pomoći, oprema za skloništa, oprema za gašenje požara, pumpe za vodu, generatori struje i gorivo.
Koordinacija predstavlja dosad najveću aktivaciju Mehanizma. Pomaže pomoći ljudima u Ukrajini i onima koji su pobjegli u susjedne zemlje poput Poljske, Slovačke i Moldavije.
EU također koordinira medicinske evakuacije ukrajinskih pacijenata kojima je potrebna hitna skrb u bolnice diljem Europe putem Mehanizma.
Kako bi se učinkovito upravljalo iznimno velikim brojem isporuka, uz potporu ERCC-a postavljena su logistička čvorišta u Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Ta središta prikupljaju pomoć koju nude zemlje EU-a i šalju je u Ukrajinu.

Kao dodatnu prednost Mehanizmu, EU je uspostavio europsku rezervu dodatnih kapaciteta („rezerva rescEU”).
Pričuva rescEU uključuje flotu protupožarnih zrakoplova i helikoptera te zrakoplov za medicinsku evakuaciju, kao i zalihe medicinske opreme i terenske bolnice koje mogu odgovoriti na hitne zdravstvene situacije.
EU trenutno razvija sposobnosti za odgovor na kemijske, biološke, radiološke i nuklearne incidente.
Tijekom pandemije COVID-19, EU je distribuirao milijune zaštitnih maski, medicinskih rukavica i respiratora koji dolaze iz strateških distribucijskih centara rescEU-a koji trenutno imaju 9 država članica EU-a europskim zemljama u potrebi.
Kako bi se osigurao bolji odgovor na buduće izazove, novo zakonodavstvo o civilnoj zaštiti EU-a – koje je na snazi od svibnja 2021. – daje EU-u dodatne kapacitete za odgovor na nove rizike u Europi i svijetu i jača rezervu rescEU.
Države članice EU-a i države sudionice mogu dodijeliti nacionalne resurse za odgovor na hitne slučajeve Europskoj grupi civilne zaštite (ECPP).

Ovaj skup omogućuje bolje planiranje i koordinaciju aktivnosti odgovora na europskoj i nacionalnoj razini, što znači brži i pouzdaniji odgovor EU-a na katastrofe. Bazen čini okosnicu Mehanizma.
Od 2001. godine Mehanizam civilne zaštite EU-a aktiviran je više od 600 puta za odgovor na hitne slučajeve. Kao odgovor na rat u Ukrajini, EU je započeo svoju najveću hitnu operaciju od uspostave Mehanizma i usmjerava milijune hitnih artikala u Ukrajinu i regiju.


PREVENCIJA I PRIPRAVNOST

Aktivnosti prevencije i pripravnosti ublažavaju učinke katastrofa. Program obuke za stručnjake za civilnu zaštitu iz država članica EU-a i država sudionica osigurava kompatibilnost i komplementarnost između interventnih timova, dok se velikim vježbama svake godine obučavaju kapaciteti za specifične katastrofe.
EU podupire i nadopunjuje napore svojih država članica i država sudionica u prevenciji i pripravnosti usredotočujući se na područja u kojima je zajednički europski pristup učinkovitiji od zasebnih nacionalnih akcija.
To uključuje procjene rizika za prepoznavanje rizika od katastrofa diljem EU-a, poticanje istraživanja za promicanje otpornosti na katastrofe i jačanje alata za rano upozoravanje


Post je objavljen 15.08.2022. u 23:34 sati.