Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KRITIKA MLADIH SREDIŠNJEM DRŽAVNOM UREDU ZA DEMOGRAFIJU

HRVATSKA NEMA NACIONALNI PROGRAM ZA MLADE
NI ZAKON O MLADIMA!


Objavljujem priopćenje Mreže Mladih Hrvatske


Na konferenciji za medije, koja je održana Na trgu Nevenke Topalušić 1 u 10,30 sati, 12. kolovoza, a povodom Međunarodnog dana mladih, predsjednik Mreže mladih Hrvatske Leon Stanković , pozvao je Središnji državni ured za demografiju i mlade da napokon izradi i usvoji kvalitetan Nacionalni program za mlade (NPM). Naime, zadnji NPM istekao je 31.12.2017., a od tada do danas formirane su dvije radne skupine, upućen je jedan prijedlog na javno savjetovanje, ali NPM nije usvojen. Staković je upozorio na probleme nepostojanja takvog dokumenta, posvjedočio o upitnim potezima Središnjeg državnog ureda i uputio jasne zahtjeve.



“S obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji Zakon o mladima”, Staković je istaknuo “NPM je jedini i time ključan strateški dokument koji uređuje politiku prema mladima i koji pruža smjernice resornim ministarstvima i drugim državnim službama.” Mreža mladih Hrvatske na problem nepostojanja NPM-a upozorava već godinama, a u prethodnim tjednima objavljeno je na društevnim mrežama te s medijima podijeljeno nekoliko tekstova koji upozoravaju na taj problem, ali i na slučaj neobjavljivanja Analize o stanju rada s mladima. Postojanje takvog dokumenta pretpostavljalo bi i postojanje jasne strategije kojom Vlada i Središnji državni ured žele unaprijediti uvjete života za mlade osobe u Hrvatskoj.

Staković se referirao i na početak rada Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te istaknuo kako je u početku “ostvarena kvalitetna komunikacija i suradnja” što je dalo razloga za optimizam. No, kvalitetna suradnja nije nastavljena pa jedan od glavnih razloga za ovo medijsko istupanje leži u namjeri “pridobivanja pozornosti resornog SDUDM-a jer istu ne uspijevamo pridobiti strukturiranim putevima, dijalogom i sastancima, predlaganjem, savjetovanjem i pukom upornošću.” Također, Hrvatska je od 2003. do 2017. gotovo neprekidno imala NPM odnosno strateški dokument u području mladih, stoga će ovako dugo čekanje, nada se Staković, rezultirati barem kvalitetnim dokumentom; “Mi koji se još nismo iselili očito smo strpljivi, ali bit će vrhunac bezobrazluka ako nakon toliko čekanja dobijemo NPM koji je nekvalitetan”.

Na kraju je Staković u ime Mreže mladih Hrvatske kao i njenih članica, pozvao Središnji državni ured za demografiju i mlade da napokon napravi kvalitetan dokument koji će odgovoriti na stvarne potrebe mladih. Uz to, apelirao je na mlade i medije da se priključe u pritisku na institucije.



Kontakt:
Leo Staković - 091 6021959
Kaja Pavlinić - 091 1524352
Marin Capan – 095 8832322
Josip Miličević - 091 6151680





Post je objavljen 12.08.2022. u 12:43 sati.