Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

POVEČAN BROJ POŽARA U PRVIH SEDAM MJESECI

ZAGREB

U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na lani, zabilježeno je 46 posto više požara na otvorenome prostoru, a za 70 posto povećan je broj požara raslinja, objavila je u četvrtak Hrvatska vatrogasna zajednica.

Opožarena površina je u prošloj godini u prvih sedam mjeseci iznosila 16.153 hektara dok je u tekućoj godini već zabilježena 51.962 hektara, što je povećanje od čak 221 posto.U prošloj je godini zabilježeno 8833 požara dok je u 2022. broj požara iznosi 11.323 što je povećanje od gotovo 30 posto. Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu. Tako je u 2022. godini zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima dok je u ovoj 25 poginulih, uključujući i vatrogasca koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona Dubrovačkog 31. srpnja. Zabilježeno je i povećanje broja ozlijeđenih osoba od 42 posto, odnosno lani je bilo 77 ozlijeđenih dok je u ovoj godini ozlijeđeno čak njih 110. HVZ navodi i da je u promatranome razdoblju manji broj ozlijeđenih vatrogasaca budući da ih je prošle godine zabilježeno 15, a ove 10 u prvih sedam mjeseci.

Također, korišteno je i 30 posto puta više zrakoplova u ovoj godini u odnosu na prošlu, a u ovoj su godini zračne snage sudjelovale i u međunarodnim aktivnostima gaseći požare u Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s time da su i vatrogasci, pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Umag i Pazin sudjelovali u gašenju požara u Sloveniji. Dakle, u svim kategorijama u prvih sedam mjeseci, osim požara objekata, zabilježeno je povećanje u odnosu na 2021. godinu. Budući da se nastavlja razdoblje visokih temperatura bez padalina, kao i vrlo visokog indeksa opasnosti od izbijanja požara, nužno je još jedanput upozoriti sve građane na odgovorno ponašanje.…. izvor: glas istre

Post je objavljen 04.08.2022. u 09:20 sati.