Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

INOVATIVNI MODEL ZA POJEDINCE



253 SOCIJALNA MENTORA

DJECA I OBITELJI SA VIŠE ŠKOLSKE DJECE - PRIORITETI MORAJU BITI
Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, na svojoj je Internet stranici 25. srpnja objavilo da je održana 7. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika. Politika prema obiteljima sa više djece, prema obiteljima koje su u velikom riziku od siromaštva, prema školskoj djeci kojima nadolazeće školske godine prijeti siromaštvo zbog inflacije, koja u velikoj mjeri poskupljuje hranu, a onda i sve ostale potrepštine za djecu, trebala bi biti prioritet. Uvjeti života i prehrane u razdoblju od travnja do kraja srpnja mjeseca ove godine – kontinuirano poskupljuju. Jedan kruh stoji koliko i dva kilograma brašna. Do sada je statistika tvrdila da je u Hrvatskoj 30 posto školske djece u riziku od siromaštva. Koliko li će ih biti nakon što je inflacija pokazala svoju snagu od 12 posto do sada.
U rujnu 2022.će početi školska godina. Djeci treba dati redovitu prehranu u školi, osigurati prijevoz do škole. Budući da je Hrvatska u demografskom deficitu doslovno treba brinuti o svakom djetetu . Djecu ne treba resorno ministarstvo stavljati na čekanje, već unaprijed planirati po županijama – što i koliko kojoj školi treba u rujnu, kojoj obitelji većoj od dvoje djece treba, doplata za školski prijevoz, za školsku užinu, za pomoć u kupnji knjiga i računala. U nedaćama koje dolaze djecu treba obrazovati kako to zahtijevaju standardi EU. Jer, ako društvo poklekne pred siromaštvom kao prvom teškom stavkom, što će biti s djecom i s Hrvatskom uopće. Djeci i obiteljima
Ministarto koje je održalo 7. sjednicu Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika treba realna potpora u realnom vremenu, a ne retroaktivna pomoć nakon pola godine, nakon što se službenicima popale svjetiljke u glavama u kasnu jesen, te shvate da su nešto trebali i prije učiniti. To bi trebao biti prvi i najvažniji kontekst Ministarstva ovoga trenutka. Odatle i moj interes za ovo Ministarstvo i njegov rad.
Margareta Zouhar Zec



Prenosim izvještaj


U prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice održana je 7. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika kojom je predsjedao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a na sjednici je bilo riječi o novoj usluzi socijalnog mentorstva i zaštiti djece bez pratnje.

Socijalno mentorstvo je nova usluga u sustavu socijalne skrbi i obuhvaća aktivnosti kojima socijalni radnik, koristeći svoje stručno znanje, razvija specifičan odnos i partnerstvo usmjereno na osnaživanje socijalno isključenih korisnika radi promjene njihovog socijalnog statusa.
Radi se o inovativnom modelu rada namijenjenom pojedincima kojima prijeti opasnost od ili su već u marginaliziranom položaju u društvu.

Kroz 15 radionica educirano je 253 stručnjaka koji su završetkom edukacije stekli pravo na pružanje usluge socijalnog mentorstva. Osigurana je regionalna pokrivenost stručnjaka socijalnih mentora na način da je u svakom centru za socijalnu skrb educiran barem jedan socijalni mentor. Mjera je planirana kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. i financirana je sredstvima Europske unije.

Državna tajnica Margareta Mađerić je pod temom zaštite djece bez pratnje istaknula kako sustav socijalne skrbi ima važnu ulogu u zaštiti takve djece. Sustav osigurava pomoć i zaštita od trenutka njihove identifikacije do povratka u zemlju podrijetla odnosno sve dok potreba za pomoći i podrškom traje.
Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi djetetu bez pratnje priznat će se pravo na uslugu smještaja u kriznim situacijama ili usluga organiziranog stanovanja, a Obiteljskim zakonom djetetu bez državljanstva koje se bez pratnje zatekne na teritoriju Republike Hrvatske, centar za socijalnu skrb imenovat će posebnog skrbnika.

U razdoblju od 1. siječnja do 20. srpnja 2022. centri za socijalnu skrb donijeli su 130 rješenja kojima su imenovani posebni skrbnici za djecu bez pratnje.

Od početka 2022. pa do srpnja iste godine, u ustanovama socijalne skrbi, pravo na uslugu smještaja priznato je za 123 djece bez pratnje, dok je trenutno na smještaju njih jedanaest. Od toga šestero je smješteno u domovima za odgoj djece i mladeži i petero u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Najvećem broju djece, starijih od 15 godina bez pratnje pravo na socijalnu uslugu smještaja prestao je zbog samovoljnog napuštanja ili bijega iz ustanove, dok je 9-ero djece bez pratnje spojeno s obitelji ili su ih preuzeli roditelji.


Post je objavljen 29.07.2022. u 13:14 sati.