Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NADOLAZEĆE ZIME SMANJITI POTROŠNJU PLINA ZA 15 POSTO



IZUZEĆE ZA DRŽAVE ČLANICE KOJE NISU POVEZANE S PLINSKOM MREŽOM DRUGIH DRŽAVA





Države članice na sastanku Vijeća EU postigle su dogovor 26. srpnja o tome da potražnju za plinom u razdoblju od 1. kolovoza 2022. do 31. ožujka 2023. smanje za 15 % u odnosu na svoju prosječnu potrošnju u posljednjih pet godina, uz mjere po vlastitom izboru.

Budući da će sve zemlje EU-a uložiti napore kako bi ostvarile smanjenja, Vijeće je navelo nekoliko izuzeća i mogućnosti da se zatraži odstupanje od obveznog cilja smanjenja kako bi se uzele u obzir posebne situacije u državama članicama i osiguralo da se smanjenjima plina učinkovito povećava sigurnost opskrbe u EU-u.

Vijeće je postiglo dogovor o tome da su države članice koje nisu povezane s plinskim mrežama drugih država članica izuzete od obveznog smanjenja plina jer ne bi mogle osloboditi znatne količine plina iz plinovoda u korist drugih država članica. Države članice čije elektroenergetske mreže nisu usklađene s europskim elektroenergetskim sustavom i uvelike ovise o plinu za proizvodnju električne energije također su izuzete kako bi se izbjegao rizik od krize u opskrbi električnom energijom.

Države članice mogu zatražiti odstupanje kako bi prilagodile svoje obveze smanjenja potražnje ako imaju ograničenu povezanost s plinovodima drugih država članica i ako mogu dokazati da se izvozni kapaciteti njihovih spojnih plinovoda ili njihova domaća infrastruktura za UPP u najvećoj mjeri upotrebljavaju za preusmjeravanje plina u druge države članice.

Države članice mogu zatražiti odstupanje i ako su nadmašile svoje ciljeve za punjenje skladišta plina, ako u velikoj mjeri ovise o plinu kao sirovini za ključne industrije ili ako se njihova potrošnja plina u protekloj godini povećala za najmanje 8 % u odnosu na prosjek u posljednjih pet godina.

Države članice složile su se da će povećati ulogu Vijeća u aktiviranju „uzbune na razini Unije”. Uzbuna bi se aktivirala provedbenom odlukom Vijeća na prijedlog Komisije. Komisija predstavlja prijedlog za aktiviranje „uzbune na razini Unije” u slučaju znatnog rizika od ozbiljne nestašice plina ili iznimno visoke potražnje za plinom ili ako pet ili više država članica koje su proglasile uzbunu na nacionalnoj razini to zatraže od Komisije.

Države članice složile su se da bi pri odabiru mjera za smanjenje potražnje trebale dati prednost mjerama koje ne utječu na zaštićene kupce kao što su kućanstva i usluge koje su ključne za funkcioniranje društva, primjerice kritični subjekti, zdravstvena skrb i obrana. Moguće mjere uključuju smanjenje potrošnje plina u sektoru električne energije, mjere za poticanje prelaska na druga goriva u industriji, nacionalne informativne kampanje, ciljane obveze redukcije grijanja i hlađenja te tržišno utemeljene mjere kao što je dražba među poduzećima.

Države članice ažurirat će svoje nacionalne interventne planove u kojima su utvrđene planirane mjere za smanjenje potražnje te će redovito izvješćivati Komisiju o napretku svojih planova.
Uredba je iznimna i izvanredna mjera predviđena na ograničeno vrijeme. Stoga će se primjenjivati godinu dana, a Komisija će do svibnja 2023. provesti preispitivanje kako bi razmotrila njezino produljenje s obzirom na opće stanje opskrbe plinom u EU-u.
Tekst o kojem je danas postignut dogovor službeno će se donijeti pisanim postupkom. Pisani postupak pokrenut će se i zaključiti idućih dana nakon tehničkih revizija teksta , piše u priopćenju Vijeća EU za medije.



Post je objavljen 26.07.2022. u 19:39 sati.