Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SVEĆENICI VAŽNIJI OD VATROGASACA?

ATENA
Autor: Florian Schmitz

Svakog ljeta u Grčkoj gore prije svega borove šume. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, broj vatrogasaca u toj zemlji svejedno nije baš povećavao. Vlada očito ima neke druge prioritete.


Vatrena stihija je osvijetlila noćno nebo nad Atenom. Iza 2500 godina starog Partenona na slavnoj Akropoli, vatra se pobrinula za apokaliptičan prizor. Ona je zapravo buktala u Penteliju, mjestu pored Atene, ali zbog njegove blizine odlično se vidjela iz centra prijestolnice. Zbog jakog vjetra koji stalno mijenja smjer, požar se proširio i preko šumovitog brda. Kako bi vatra bila savladana i držana podalje od Atene, gasila su je tri aviona s još pet helikoptera i 485 vatrogasaca kojima su podršku pružala i dragovoljna vatrogasna društva. Kada je požar u srijedu doveden pod kontrolu, nekoliko kuća je bilo uništeno. Grčki dnevnik Kathimerini piše da su najmanje 34 osobe dobile liječničku pomoć zbog problema s disanjem ili opekotina. Pogođeno je ukupno 40.000 ljudi.

U Grčkoj svake godine gore šume. Tamo uvijek puno požara izbije zbog nemara ili su podmetnuti – u jednom od najvećih, u srpnju 2018, poginulo je više od 100 ljudi. Izazvao ga je jedan stanovnik Matija u blizini Atene koji je htio spaliti suhi korov u svom dvorištu iako je to zabranjeno. Posljedica je bila jedan od najvećih požara u Europi posljednjih desetljeća. Prošle godine je grčka policija uhitila dvadesetak ljudi optuženih da su izazvali li podmetnuli požare. Najmlađi među njima je imao 14 godina i optužen je da je podmetnuo brojne požare, a podignuta je optužnica i protiv njegovih roditelja. Zbog ljetnog vjetra i suhoće borovih šuma, vatra se širi brzo i lako. Mnogi političari tvrde da požari izbijaju zbog čovjekovog utjecaja na klimu i da se zbog klimatskih promjena broj požara posljednjih godina bitno povećao u odnosu na razdoblje sa samog početka stoljeća.

Vatrogasci kao sezonski radnici
Vlada, međutim, nije pojačala redove vatrogasaca, već investira u – policiju. Otkako se na funkciji premijera nalazi Kyriakos Mitsotakis, ogromne svote su uložene u snage sigurnosti. Danas u Grčkoj ima 500 policajaca na 100.000 stanovnika, što je bitno više u odnosu na prosjek EU-a (300/100.000). Zbog toga je vlada na meti oštrih kritika. Tako su u studenom prošle godine pred Generalnim uredom za zaštitu građana u Ateni demonstrirale stotine vatrogasaca – riječ je o ljudima koji su tijekom ljeta zaposleni kao sezonski radnici, a u jesen su dobili otkaze. Tom prilikom je došlo do sukoba s policijskim specijalcima koji su protiv demonstranata upotrebili vodene topove.

Vlada investira u svećenike
Toni Rigopulos, reporter lista Dokumento, kaže da se ta igra ponavlja zapravo svake godine: „Stalno slušamo kako će sustav zaštite od požara sljedeće godine biti bolji“. Prema njegovim riječima, u diskusijama o prevenciji požara se od 2011. govori da je potrebno zaposliti 4000 dodatnih vatrogasaca. Ali zaposleno je samo 500 novih ljudi. Mnogi Grci se pitaju i zašto je državnu plaću dobilo 3266 novih svećenika, dok se na vatrogascima - štedi. Vlada premijera Mitsotakisa je obećala da će ispraviti propuste načinjene prethodnih godina i da će se dobro pripremiti za predstojeće požare. Jedan od glavnih „propusta“ je bilo i prekasno aktiviranje europskog sustava za zaštitu od katastrofa – zbog toga je pomoć često stizala prekasno. Od ove godine, grčki vatrogasci zajedno sa svojim kolegama iz šest europskih zemalja treniraju na kritičnim mjestima u Grčkoj.…. izvor: dw.com

Post je objavljen 23.07.2022. u 08:21 sati.