Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PODARI RUŽU GOSPI OD STAROGA GRADA PAGA





Navršile su se dvije godine kada sam na blogu 7. svibnja 2020. napisao post „Zaklada Vigilare“ gdje sam predstavio ovu zakladu i njene aktivnosti.
Pred koji dan sam bio opet ugodno iznenađen kada sam dobio poštu Zaklade Vigilare na čijoj je kuverti lik Majke Božje od Staroga Grada i naslov „Gospa od Staroga grada Paga“.


Bio sam ugodno iznenađen i uzbuđen kada sam otvarao kuvertu iščekujući što me to čeka unutar kuverte.
Preplavilo me zadovoljstvo kada sam ugledao dvije fotografije Majke Božje od Staroga grada i uz njih popratno pismo Predsjednika Zaklade Vigilare dr. Vice Batarela.
Ovdje ću samo napisati uvod ovog pisma:
„Znam da svatko od nas voli i posebno štuje Djevicu Mariju, našu Gospu.
Premda je riječ o istoj Isusovoj majci, meni osobno najdraže su, ako mogu tako reći, Gospa Sinjska (zbog obiteljskog podrijetla), ali i Gospa od Staroga grada na Pagu gdje svako ljeto boravim i u svečanoj procesiji već desetljećima pratim njezin prijenos iz drevnog svetišta u Starom gradu Pagu u današnji grad Pag.

Upravo je uz pašku Gospu vezana nova kampanja koju smo pokrenuli kako bismo našim prijateljima i podupirateljima – posebice Fatimskim apostolima kao najvjernijim članovima naše Zaklade, među kojima ste i Vi – približili još jedno duhovno blago naše vjere i katoličke baštine.
Pošiljka, koju Vam sada šaljem, sadrži:
- sliku Gospe od Staroga grada Paga, s povijesnim opisom


- molitvu s blagoslovljenim cvijećem


- molitvene nakane


- priliku da Gospi podarite svoju – ružu.“



Navedeni post sam završio s apelom da nemam namjeru zagovarati čitatelje da se priključe Zakladi, kao što ni sada to neće biti moja namjera. Prepuštam svakome da na mrežnim stranicama Zaklade može dobiti sve potrebne informacije i dati svoj osobni doprinos ako osjeti potrebu za tim.

Spoznaja da netko svojim darom, i svojom dobrotom donosi odluku kojom može zadovoljiti svoje vjerske osjećaje je čin otvorena srca i milosti u kojoj se predajemo Majci Božjoj.
Corrado Maggioni, predavač na Papinskom teološkom fakultetu Marianum, navodi da je Ivan Pavao II. pokazao da „za autentično i plodno kršćansko iskustvo liturgijska pobožnost prema Mariji ne isključuje, nego upravo uključuje pučku pobožnost (slike, hodočašća, svetišta), bogatu vrjednotama i poticajima za ustrajno prianjanje uz Krista u svim životnim okolnostima.“
I ovogodišnja Stomorina bit će nastavak dugogodišnje tradicije i pokušaj zadržavanja duha starih vremena, u događaju koji jednom godišnje na tren zaustavi vrijeme i naizgled nas vrati u prošlost.

Stoga ne bi bilo loše podariti ružu Gospi od Staroga grada časteći tako tu prošlost koja nam je ostala kao zalog za neka bolja vremena.



Post je objavljen 20.07.2022. u 18:28 sati.