Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RAZVOJNA POMOĆA TIMA EUROPSKA UNIJA DOSEGLA 70,2 MILIJARDE U 2021.




ČLANICE EU – VODEĆI SVJETSKI DONATORI

EU i njegovih 27 država članica nastavili su povećavati svoju službenu razvojnu pomoć Official Development Assistance (ODA) za partnerske zemlje diljem svijeta na 70,2 milijarde eura u 2021., kao što je potvrđeno Godišnjim izvješćem Europskom vijeću o ciljevima razvojne pomoći EU-a koje je Vijeće 18. srpnja 2022. odobrilo.
To predstavlja nominalno povećanje od 4,3% i ekvivalentno 0,49% kolektivnog bruto nacionalnog dohotka (BND), prema preliminarnim brojkama koje je objavio Odbor za razvojnu pomoć Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD-DAC). EU i njegove države članice, radeći zajedno kao tim Europa, time potvrđuju svoju poziciju vodećeg svjetskog donatora, osiguravajući 43% globalne službene razvojne pomoći. Odlučni su ispuniti svoju zajedničku obvezu da osiguraju najmanje 0,7% zajedničkog BND-a kao ODA do 2030. To će pridonijeti uspješnoj provedbi strategije Global Gateway.

Sveukupno, 22 države članice povećale su svoju ODA nominalno prošle godine u usporedbi s 2020., a najveća nominalna povećanja dolaze iz Njemačke (+2 064 milijuna eura), Italije (+1 360 milijuna eura) i Francuske (+668 milijuna eura), i daljnji porast dolazi iz Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Mađarske, Irske, Latvije, Litve, Luksemburga, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske.
ODA koju su osigurale institucije EU-a (Europska komisija i EIB) smanjena je ukupno za 1,1 milijardu EUR (-6,3%) u 2021. u nominalnom iznosu na 16,1 milijardu EUR, uglavnom zbog otplate zajmova privatnog sektora, kao i plaćanja u početnoj fazi. 2020. čime je osigurana brza podrška partnerskim zemljama u odgovoru na pandemiju COVID-19. 2020. bila je iznimna godina s vrhuncem ODA-e institucija EU-a, a njihova ODA-a 2021. još uvijek pokazuje značajan porast u usporedbi s razinom iz 2019.
EU i njegove države članice postižu znatno iznad prosjeka DAC donatora koji nisu iz EU-a u smislu njihove službene razvojne pomoći kao udjela u BND-u, koji iznosi 0,49 % u usporedbi s 0,26 % ukupnih donatora DAC-a koji nisu iz EU-a.



Jutta Urpilainen, Povjerenica Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj je izjavila „U 2021. tim Europa je još jednom povećao svoju razvojnu pomoć u ključnom trenutku kada se naše zemlje partneri ne suočavaju samo s dugoročnim globalnim izazovima, već i s neposrednim posljedicama ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine. Unatoč teškim okolnostima, ostajemo predani ciljevima održivog razvoja. Kako bismo postigli svoje ciljeve, moramo koristiti svoje resurse na strateški i učinkovitiji način. Naša strategija Global Gateway, koja se provodi kroz pristup Team Europe, put je naprijed da službenu razvojnu pomoć učinimo ne samo značajnim izvorom financiranja za postizanje ciljeva održivog razvoja, već i učinkovitim alatom za povećanje privatnih ulaganja kako bi se postigao potreban opseg financiranja za razvoj .”



Pozadina

Podaci o ODA-i tima Europe temelje se na preliminarnim informacijama koje su sve države članice EU-a, osim ovaj put Cipra, dostavile Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (Organisation for Economic Cooperation and Development) OECD-u, čekajući detaljne konačne podatke koje OECD treba objaviti do kraja 2022. Brojke ODA-e prijavljene su na dodijeliti ekvivalentnu osnovu u skladu s metodologijom OECD-a.

EU kolektivna ODA sastoji se od ukupne ODA potrošnje država članica EU i ODA institucija EU koja nije pripisana pojedinačnim državama članicama ili Ujedinjenom Kraljevstvu (osobito vlastitih sredstava Europske investicijske banke i posebnih zajmova za makrofinancijsku pomoć na osnovi ekvivalenta bespovratnih sredstava ).
U svibnju 2015. Europsko vijeće ponovno je potvrdilo svoju predanost povećanju zajedničke ODA-e na 0,7% zajedničkog BND-a EU-a do 2030. Od 2015., na temelju protoka, ODA EU-a i njegovih trenutačnih 27 država članica porasla je za 44% (22,4 € milijardi) nominalno, dok je omjer ODA/BND porastao za 0,09 postotnih bodova.



Strategija Global Gateway je nova europska strategija za poticanje pametnih, čistih i sigurnih veza u digitalnom, energetskom i prometnom sektoru te za jačanje zdravstvenih, obrazovnih i istraživačkih sustava u cijelom svijetu.
EU povećava ponudu svojim partnerima velikim ulaganjima u razvoj infrastrukture u svim regijama svijeta. Tim Europa, koji se sastoji od institucija EU-a i država članica, između 2021. i 2027. mobilizirat će do 300 milijardi eura




Post je objavljen 18.07.2022. u 16:27 sati.