Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klape

Marketing

Podcijenjene KLAPE

Evo, upravo je finija još jedan Omiški festival klapa, a klapa Stine, "dalmatinska" klapa iz Zagreba, kanta svoju pobjedničku pismu. Priznajem, naše a-kapela klape su izvor i sukus naše tradicionalne kulture kada govorimo općenito o klapskoj pjesmi i klapskom pjevanju. Mislim na hrvatske klape a ne po nekima samo dalmatinske klape). Omiš jeste i ostat će njihov olimp.

E kad bi bilo klapsko pivaje samo ono koje se prezentira u Omišu onda bi to bila velika šteta za Hrvatsku, za turizam i za klape. Šteta je nastala kada su podupiratelji a-kapela klapa u startu počeli negirati i dalje negiraju sve ono što predstavlja kvalitetnu klapsku nadgradnju, te ne priznaju klape uz instrumentalnu pratnju, osobito one uz tradicionalne žičane akustične instrumente kao što su mandoline i gitare.

Tko je ikad čuo klape: Kampanel iz Zagreba ili Neveru iz Rijeke, Tramuntana iz Kraljevice, Ragusavekja iz Cavtata, Kaše iz Dubrovnika, Split iz Stobreča, Adriaticum iz Šibenika, i mnoge druge koje koriste mandoline i gitare. To su klape sa najtalentiranijim i najkvalitetnijim glazbenicima koji pjevaju a ujedno i sviraju, koji luče "mliko" klapske pisme. To su nepravedno zapostavljene klape koje danas nastupaju u hotelskim kućama i turističkim destinacijama i stvaraju ugođaj i veliku korist u hrvatskoj turističkoj ponudi.

Pokušali smo podići "olimp" klapa i mandolina - ovdje u Opatiji. Podržani od gradonačelnika dalmatinskih korijena, uveli smo natjecanje i novčane nagrade. Isti je uspješno trajao od 2009. do 2016., punih 7 godina, unatoč raznim podmetanjima sa strane. Naš program stoji/kašta 0,00 kn (traži samo pozajmicu koja se na koncu koncertom klapa vraća) što "lokalcima" nije odgovaralo, pa smo spriječeni poslati program Tz u Ministarstvu turizma - jer ga po propisu moraju kao svoj podržati lokalne T-zajednice. Na koncu kao mladi Festival nismo uspjeli dobiti izravan TV prijenos i morali smo stati.

Ove godine umjesto Festivala imamo odraditi 4 koncerta klapa u rujnu kao manifestaciju pod nazivom Festival klapa i mandolina, naime toliko smo dobili potpore na javni poziv od Grada Opatije. Slijedeće godine nadajmo se malo više sreće...

Omiško festival me ponovno potakao na šire promišljanje o našoj prekrasnoj klapskoj pismi koju bi i dalje želio slušati kao ono "mliko" koje teče iz vimena mandolina od tenora glasa baritona basa, gitara i kontrabasa..

Živi bili i uživali u daljnjoj nadogradnji najlipše pisme na svitu, posebno one koju sviraju i pivaju "doturi" glazbe, talenti koje vrli akapelci žele "ugušiti" radi svojih sitnih interesa u očuvanja svoje a-kapela osrednjosti.

Ravnatelj: Hrvatskog festivala klapa i mandolina (Opatija 2009 do 2016. g.).






Post je objavljen 16.07.2022. u 23:55 sati.