Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKA ZAPOČELA PREGOVORE O PRISTUPANJU OECD-u


ZA ČLANSTVO - RIGOROZAN PROCES PROVJERE


Reublika Hrvatska je službeno 8. srpnja započela pregovore o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje predvodi zamjenik glavnog tajnika OECD-a Ulrik Vestergaard Knudsen, dok političare s hrvatske strane predvodi ministar vanjskih poslova, Grlić Radmani i premijer RH Andrej Plenković.

Postati članom OECD-a nije jednostavna formalnost, piše između ostalog na službenoj Internet stranici OECD - već je rezultat sve rigoroznijeg procesa provjere. Vijeće OECD-a, koje se sastoji od svih članica Organizacije, a OECD ima 38 članica, odlučuje o otvaranju pregovora o pristupanju, a razmatranje o otvaranju procesa pristupanja može se donijeti na inicijativu samog Vijeća ili nakon primitka pisanog zahtjeva zemlje zainteresirane za članstvo u OECD-u.
Vijeće zatim usvaja mapu puta za pristupanje, utvrđujući odredbe, uvjete i postupak za pristupanje. U mapi puta navode se tehnički pregledi koje trebaju poduzeti odbori OECD-a u različitim područjima politike kako bi se ocijenila spremnost i sposobnost zemlje kandidatkinje da provedu relevantne pravne instrumente OECD-a, kao i njezine politike i prakse u usporedbi s najboljim politikama i praksama OECD-a u odgovarajućim područje politike. To često rezultira nizom preporuka za promjenu kako bi se država kandidatkinja dalje uskladila sa standardima i najboljom praksom OECD-a.

Nakon završetka tehničkog procesa, Vijeće OECD-a donosi odluku o pozivu državi kandidatkinji da postane članica. Potpisuje se Ugovor o pristupanju i država kandidatkinja poduzima potrebne korake u zemlji i polaže instrument o pristupanju Konvenciji OECD. Na dan polaganja, zemlja formalno postaje članica OECD-a.
Proces pristupanja OECD-u s vremenom je postao sve rigorozniji, odražavajući sve veću stručnost Organizacije, sve veći broj usvojenih pravnih instrumenata i pokazanu vrijednost pružanja temeljitije procjene zemljama kandidatkinjama njihovog političkog okvira za poticanje reformi.

Posljednje zemlje koje su se pridružile OECD-u bile su Kolumbija, u travnju 2020., i Kostarika, u svibnju 2021. Dana 25. siječnja 2022., Vijeće je odlučilo poduzeti prvi korak u pristupnim razgovorima sa šest zemalja kandidata za članstvo u OECD-u a to su Argentina, Brazil , Bugarska, Hrvatska, Peru i Rumunjska.

OECD je službeni promatrač Ujedinjenih naroda.





Château de la Muette je zamak smješten na rubu Bois de Boulogne u Parizu, u blizini Porte de la Muette i tu je sjedište Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD


Post je objavljen 09.07.2022. u 07:24 sati.