Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fragmenti2

Marketing

Sopa de pescado










Svima je vruće, samo starom mačku s (valjda) lošom cirkulacijom nije, pa se razlije po svojoj gospodarici (gospodarica - o, kako to gordo zvuči :O) kao elementarna nepogoda i zadovoljno hrče nakon finog ručka.
Pardon - prede... mačkovi ne hrču nego predu, jedino su neki toliko glasni da razlike skoro pa i nema.
No, ajde... nije tako strašno vruće ni bilo (s njim, kao i bez njega), a i bilo ga je fino slušati pa mu se malo i udovoljilo... ali ne valja ni u čemu pretjerivati - pa mačak ipak ide van nakon kraćeg vremena.
A gospodarica (gospodarica, oh... kako to gordo zvuči...) onda malo udovoljava sebi...

A kako god da (nam) je, fina riblja juha uvijek je dobrodošla...
Sopa de pescado, tj. ova riblja juha s fotografije, tradicionalna je španjolska juha koja se radi od riblje glave.
Riba koju sam ja imala nije imala glavu, jedva da je i repa malo imala, al' nekakav temeljac se ipak skuhao.
Da nema glave i repa obično kažemo za nekakvu priču koju nam netko zbunjen, zbunjenima, pokušava 'uvaliti'... no, kako kaže ona stara - zaklela se zemlja raju...
E, tako bi i s ovom ribom - ono malo repa što je imala na kraju je ipak bilo dovoljno za 'zaključak', tj. za napraviti odličnu juhu.
Isfiletiralo se traljavo, pa pokoja kost u grlu možda i zapne... mislim - ipak sam ja nikakva morska žena, tj. . nisam ja nikakva žena s mora da moram znati savršeno isfiletirati ribu.
Bilo je dobro i ovako.
To što riba nije imala glavu nadoknadilo se (jednim dijelom) tikvom ( po receptu je...) koju sam ja srećom imala pečenu pa zaleđenu... tak' da, i za glavu sam je uhvatila :)

No sad, bez zezanja - juha stvarno priča sto jezika. Iako nema glavu, pa ni jezik, nadoknadila sam ja to još i s vinom koje se, naravno, malo (slučajno) omaklo... :)
U svakom slučaju - sve moje preporuke :)


A za danas imamo i gosta - kritičara, pa da čujemo što on ima pametno za reći.













Post je objavljen 05.07.2022. u 15:59 sati.