Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

GDJE JE ZAUZETOST MINISTRA GOSPODARSTVA DR. FILIPOVIĆA ZA PROBLEME U BRODOSPLITU?


SVE ŠTO JE VEZANO UZ ISPLATU DRŽAVE - KASNI

Brodosplit ponovo ne radi punim kapacitetom, odnosno za određeni broj zaposlenih bilo je poteškoća i još uvijek ih ima kod isplate plaća. Različite i nekonzistentne vijesti dolaze iz te velike tvrtke u posljednjih dvadesetak dana. Iako cijela grupa DIV u svom sastavu ima više tvrtki metaloprerađivačke djelatnosti, od proizvodnje standardnih spojnih elemenata i sustava izgradnje željezničke i cestovne infrastrukture, te brodogradnje i brodarstva, stižu vijesti da sada radi oko 150 radnika. A cijela DIV grupa ima oko 3 000 radnika.

GDJE JE ZAUZETOST MINISTRA GOSPODARSTVA?
Tomislav Debeljak vlasnik DIV grupe novinarima ne daje detaljne informacije, jer vjerojatno je stava da mediji ne trebaju poslovanje njegove tvrtke do u detalje rastezati u medijima. A očito novi ministar gospodarstva dr. Davor Filipović nije našao vremena ili možda potrebe, da se upozna detaljnije s problemima koji su se pojavili u Brodosplitu. A tvrtka koja između ostaloga ima kadar zaposlenika koji je u stanju proizvoditi prvorazredne brodove za svjetski poznate naručitelje, ne treba potezom olovke, poslati na neizvjesno čekanje. A upravo je snaga dobrog ministra u tome da zna surađivati s gospodarstvenicima, da zna sudjelovati u rješavanju problema, da zna slušati one koji su u problemima, ali i ono najvažnije, da zna ustrajno pomagati svojim savjetom i zauzetošću. Jer ministar gospodarstva i održivog razvoja je po vokaciji funkcije -, tamo gdje dođe vlast. A vlast, u ovom primjeru ministar gospodarstva, mora činiti mnogo toga da hrvatsko gospodarstvo raste, napreduje i razvija se. Nije posao ministra posredovati tek u raspisivanju natječaja u kome se dijeli europski novac. Takve su situacije u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja upravo u tijeku i u pripremi. Ili sudjelovati u podjeli priznanja tvrtkama za postignute rezultate kroz prošlu godinu, što je bilo 4. srpnja. To je tek onaj lakši dio. To je kao šlag na torti, koja bi za ministra gospodarstva trebala biti samo prijepodnevna epizoda.
Ali što je s onim dijelovima, kao u ovom slučaju Brodosplita, gdje su mnoge poslovne situacije zamršene, gdje treba mnogo strpljenja, komunikacije i urgiranja u segmentima poslova gdje se pojavljuju određene stagnacije radi drugih partnera, a ne bi ih trebalo biti. A dani prolaze i zaposlenima treba isplaćivati plaću! Naprimjer i sada je u Brodosplitu situacija zbog koje je dio radnika poslan na čekanje. I plaću neće dobiti. Nakon mnogih inžinjeringa koji su provedeni u RH, javnost je postala vrlo osjetljiva na neisplatu plaća.

SVE ŠTO JE VEZANO UZ ISPLATU DRŽAVE - KASNI
Navodno je razlog slanja na čekanje taj što je Brodosplitu zaustavljeno financiranje gradnje ophodnih brodova jer MORH, zbog sporosti Ministarstva oko priznavanja razlike cijene vezane uz poskupljenje materijala u iznosu od oko 100 milijuna kuna, zatim zbog zaustevljenih uplata za projekt razvoja jedrenjaka s nultom emisijom ispušnih plinova te još nekoliko projekata u iznosu oko 10 milijuna kuna, te neisplaćenih radova prilikom gradnje stonskog mosta i vijadukta Prapratno u sklopu pristupnih cesta Pelješkom mostu, iznosa glavnice oko 10 milijuna kuna. Debeljak je potvrdio da sve što je vezano uz državu kasni i da mu nije poznat razlog zašto je to tako. Smatra čudnima da ih nitko iz Vlade RH, odnosno Ministarstva financija, nije kontaktirao nego su odmah platili 32 milijuna eura VTB banci za protestirano jamstvo za gradnju N485-polarnog kruzera. Čudi se što im nisu odobrili kredit tri puta manjeg iznosa kakao bi završili taj brod.
Kaže da nastavljaju s razvojem ‘Zero emission‘ putničkog jedrenjaka s nultom emisijom ispušnih plinova, turističke podmornice i besposadnog broda, kao i CEKOM i IR razvojno-istraživačkih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, gdje za IR projekte iz nepoznatih razloga, već dva mjeseca nisu primili uplate, ali se tome nadaju.

NAKON RESTRUKTURIRANJA BRODOSPLIT RADI S DOBITI
Nakon odobrenja Programa restrukturiranja od strane Europske komisije, ispunjenja uvjeta za nastavak rada i posla u Brodosplitu, i konačno uspješno završenog restrukturiranja, ostvaren je rezultat, da se iz redovnog poslovanja ostvaruje dobit, od 2016. i sve godine do danas uključujući naravno i 2021. Brodosplit je prošlu godinu poslovao s 49 milijuna kuna dobiti, dok je prethodnu 2020. ostvario 142 milijuna kuna dobiti, usprkos koroni i pandemiji .
Brodosplit je po svim pokazateljima koji to određuju uspješno restrukturiran, što je posljedica vrlo složenih procesa koji su odrađeni a koji mnogima nisu bili jasni niti su ih podržavali. U cjelokupni proces Brodosplit grupa ušla je sa svim svojim uvezanim poduzećima.
Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 05.07.2022. u 13:15 sati.