Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

REPUBLIKA ČEŠKA DO KRAJA GODINE PREDSJEDATI ĆE VIJEĆEM EU


SLOGAN "EUROPA KAO ZADATAK:PONOVNO RAZMISLITI, OBNOVITI, OBNOVITI SNAGU"

Češka danas 1. srpnja preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije od Francuske na razdoblje od šest mjeseci.
Vizualni identitet češkog predsjedništva odražava načelo, prioritete i ciljeve pod sloganom „Europa kao zadatak: ponovno razmisliti, obnoviti, obnoviti snagu“.

Znak Češke Republike EU2022.CZ temelji se na logotipu prvog češkog predsjedanja Vijećem EU koje je bilo 2009.
Grafički simbol sadrži ukupno 27 elemenata koji predstavljaju države članice Europske unije.



Logo Češke

Svaki se element temelji na bojama zastave određene države članice, zamjenjujući dvoslovne kratice u izvornom identitetu iz predsjedništva 2009. godine. Svaki element stiliziran je u oblik igle kompasa, što se odnosi na komplementarni motiv originalnog loga Predsjedništva – karte sastavljene od kratica zemalja EU.
Češka je država članica EU od 1. svibnja 2004. Češka se trenutačno priprema za uvođenje eura.Članica je schengenskog područja od 21. prosinca 2007. Ima oko 10,7 milijuna stanovnika.
Češka je parlamentarna republika. Na čelu vlade je premijer, a na čelu države predsjednik. Češka je nastala 1993. nakon podjele Čehoslovačke na Češku i Slovačku. Danas je podijeljena u 14 regija.
Najvažniji sektori češkoga gospodarstva 2020. bili su industrija (28,1 %), veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (17,5 %) te javna uprava, obrana, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (16,8 %).
U zemlje EU-a odlazi 80 % češkog izvoza (od čega 33 % u Njemačku, 8 % u Slovačku i 6 % u Poljsku). Kad je riječ o zemljama izvan EU-a, 2 % izvozi se u SAD.
Uvoz čini 73 % iz država članica EU-a i to 28 % iz Njemačke, 9 % iz Poljske i 7 % iz Nizozemske, a izvan EU-a, 11 % uvozi se iz Kine te po 2 % iz SAD-a i prije rata, iz Rusije 2 %.





Češka ima 21 zastupnika u Europskom parlamentu. Vera Jourova povjerenica je i potpredsjednica Europske komisije koju je nominirala Češka, a nadležna je za vrijednosti i transparentnost.

Tijekom šest mjeseci predsjedanja ministri Vlade predsjedaju sastancima Vijeća i sudjeluju u utvrđivanju dnevnog reda za pojedino područje politike te će tako poticati dijalog s ostalim institucijama EU-a.


Post je objavljen 01.07.2022. u 12:13 sati.