Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Bombe i bombaši

Zadnjih se dana u medijima moglo u više navrata čitati o dojavama da su u nekim trgovačkim centrima postavljene bombe, te kako se nakon evakuacija i detaljih policijskih provjera utvrdilo da se radi o lažnim dojavama.

Takve lažne dojave zapravo nisu rijetkost, događaju se svugdje u svijetu gotovo svakodnevno, a motivi mogu biti najrazličitiji - od idiotske zafrkancije, preko namjernog sijanja panike (pogotovo u nekim "osjetljivim vremenima"), pa do namjenrih pokušaja ometanja i sabotiranja neke djelatnosti (gdje prekid rada stvara probleme i generira gubitke).

Međutim ne treba zaboraviti najbitniju stvar u čitavoj toj priči:
Onaj kome je zaista cilj nekoga ili nešto "dići u zrak", taj neće dojavljivati da je postavio bombu i gdje se ona nalazi.

Bombaši koji su bombama dizali u zrak razne objekte, automobile, rušili zrakoplove i/ili pokušali ubiti što više ljudi, nisu nikome ništa dojavljivali. Jednostavno su postavili "pakleni stroj" na pogodno mjesto i odšetali...

No kad god se dogodi takva dojava o postavljenim bombama, policija naravno mora izaći na teren i obaviti protueksplozivni pregled, jer - sigurno je sigurno. No to ponekad zna završiti i pomalo apsurdnim pretjerivanjem od strane policije, pogotovo kada se nađe neki "sumnjivi predmet" - više od nekoliko puta se događalo da jedina eksplozija koja se dogodila u čitavoj priči bila ona u režiji policije koja je sama izazvala ("kontroliranu") eksploziju "sumjivog predmeta". Ali u takvim su sitacijama najčešće uništili potpuno bezopasne predmete (koje je zapravo samo trebalo malo bolje pregledati).

Pa je tako zahvaljujući pretjeranoj policijskoj revnosti svojevremeno letjela u zrak jedna camera obscura, jedna zaboravljena torba s fotoaparatima...

Post je objavljen 24.06.2022. u 12:07 sati.