Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MAĐARSKOJ PODRŠKA EK U KONTEKSTU RUSKE AGRESIJE NA UKRAJINU



ZA POTPORE IZRAVNIH DONACIJA, ZAJMOVA,
KAPITALA I SMANJENJA POREZA


Europska komisija odobrila je, prema informaciji od 20. lipnja mađarski program vrijedan 1,14 milijardi eura, odnosno 442,37 milijardi forinti, za podršku tvrtkama u svim sektorima u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Shema je odobrena u okviru Privremenog kriznog okvira državne potpore, koji je Komisija usvojila 23. ožujka 2022., na temelju članka 107. stavka 3. točke (b) Ugovora o funkcioniranju Europske unije („UFEU”), priznajući da Gospodarstvo EU doživljava ozbiljan poremećaj.

Mađarska mjera
Mađarska je obavijestila Komisiju u okviru Privremenog kriznog okvira o shemi od približno 1,14 milijardi eura, odnosno 442,37 milijardi mađarskih forinti ( HUF) za podršku tvrtkama u svim sektorima u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.U okviru ove mjere, potpora će biti u obliku: (i) izravnih donacija, (ii) smanjenja poreza, (iii) kapitala i (iv) zajmova. Mjera će biti otvorena za tvrtke svih veličina i aktivne u svim sektorima, s iznimkom financijskog sektora, na koje negativno utječu gospodarski učinci aktualne geopolitičke krize i povezanih sankcija.
Komisija je utvrdila da je mađarski program u skladu s uvjetima navedenim u Privremenom kriznom okviru. Konkretno, potpora (i) neće prelaziti 35.000 eura po tvrtki aktivnoj u primarnoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, sektoru ribarstva i akvakulture i 400.000 eura po tvrtki aktivnoj u svim ostalim sektorima; i (ii) bit će odobrena najkasnije do 31. prosinca 2022. Nadalje, javna potpora ovisit će o uvjetima za ograničavanje neprimjerenog narušavanja tržišnog natjecanja, uključujući zaštitne mjere kako bi se osiguralo da financijski posrednici prenesu prednost na krajnje korisnike.
Komisija je zaključila da je mađarski program nužan, prikladan i razmjeran za otklanjanje ozbiljnog poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima navedenim u Privremenom kriznom okviru.
Na temelju toga Komisija je odobrila mjeru potpore prema pravilima EU-a o državnim potporama.




U fokusu je Mađarska s 9,7 milijuna stanovnika. Članica je EU od 1. svibnja 2004. godine.

Pozadina

Komisija je 23. ožujka 2022. usvojila Privremeni krizni okvir državne pomoći kako bi državama članicama omogućila korištenje fleksibilnosti predviđene pravilima o državnim potporama za potporu gospodarstvu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.
Privremeni krizni okvir predviđa sljedeće vrste pomoći koje mogu dodijeliti države članice:

Ograničeni iznosi pomoći, u bilo kojem obliku, do 35.000 eura za tvrtke pogođene krizom aktivne u sektorima poljoprivrede, ribarstva i akvakulture i do 400.000 eura po tvrtki pogođenoj krizom aktivnom u svim ostalim sektorima;
Potpora likvidnosti u obliku državnih jamstava i subvencioniranih zajmova; i
Pomoć za kompenzaciju visokih cijena energije. Potpora, koja se može dodijeliti u bilo kojem obliku, djelomično će kompenzirati tvrtke, posebice intenzivne korisnike energije, za dodatne troškove zbog iznimnog poskupljenja plina i električne energije. Ukupna potpora po korisniku ne može prelaziti 30% prihvatljivih troškova, do najviše 2 milijuna eura u bilo kojem trenutku. Kada poduzeće pretrpi poslovne gubitke, daljnja pomoć može biti potrebna kako bi se osigurao nastavak gospodarske aktivnosti. Stoga su za energetski intenzivne korisnike intenziteti potpore veći i države članice mogu dodijeliti potpore koje prelaze ove gornje granice, do 25 milijuna eura, a za tvrtke koje djeluju u posebno pogođenim sektorima i podsektorima do 50 milijuna eura.
Sankcionirani subjekti pod ruskom kontrolom bit će isključeni iz opsega ovih mjera.




Post je objavljen 20.06.2022. u 20:25 sati.