Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freshcayg

Marketing

pitanje higijene

Latvija je jučer donijela zakon po kojem će se do 15.11. ukloniti 300 spomenika koji veličaju totalitarne sustave.

nama je to zanimljivo jer kao i nesvrstani i prijateljski Latvijci dijelimo sličnu sudbinu, naime i mi i Latvijci smo proživjeli fašističku okupaciju, da bi kad je dobar dio Europe bio oslobođen, uključujući i fašističku Italiju, i nacističku Njemačku, barem njen zapadni dio, bili okupirani, Latvijci od strane Rusa, a mi od strane Jugoslovena, te smo se početkom devedesetih oslobađali, Latvijci proglašenjem neovisnosti, a mi u krvavoj agresiji od strane Srba i Jugoslovena.

Kad sam zadnji put bio u Latviji, osjećalo se nepovjerenje između većinskog Latvijskog naroda i Rusa kojih je bilo tada skoro 30 posto, ukoliko me pamćenje služi.

Inače zemlja je iznenađujuće lijepa, ako zanemarite ono što je nastalo za vrijeme socrealizma, u centru Rige se osjećate kao da ste u Stockholmu, ili Amsterdamu, arhitektura je potpuno ista, jednako upečatljiva.

Socrealistički dio je bezličan, siv, bezidejan, ružan.

I tako su simpatični Latvijci, koji baš vole nas Hrvate, i Hrvatsku, u toj mjeri da je barem kad sam ja bio tamo u mjenjačnicu bilo bolje doći s kunama nego eurima, povukli odlučan potez, i raskrstili s komunističkim ruskim naslijeđem, vjerojatno pod dojmom recentnih ruskih aktivnosti.

Nadam se da će se jednom i kod nas naći neko dovoljno mudar ko će raskrstit s komunističkim jugoslovenskim naslijeđem, ko će iz javnog prostora maknuti obilježja kojima se veliča totalitarizam, onaj komunistički, jer s onim fašističkim smo s obračunali davno, bez obzira što vam kojekakvi idioti pričali o tome.

I tako, ako vam se pruži prigoda odletite za Rigu, provod je bolji nego u Parizu, i ako se negdje pojavite u hrvatskom dresu, šansa da vas neko počasti pićem je poprilična, ako imate fetiš na monumentalne okupatorske spomenike uradite to već ovog ljeta jer idućeg ih neće biti.

Post je objavljen 17.06.2022. u 12:51 sati.