Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OLAF SCHOLZ OBILAZI DRŽAVNIKE ZEMALJA BALKANA


SRBIJA I KOSOVO MORAJU SE MEĐUSOBNO PRIZNATI

Posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza Balkanu znak je njegove političke zauzetosti oko situacije u regiji i napredovanju procesa proširenja Europske unije.
Pet tjedana (4. i 5 .svibanj) nakon što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti bili u Berlinu gdje su razgovarali s kancelarom Scholzom, on je krenuo u obilazak država Balkana. Posjetio je Beograd i Prištinu, nakon toga Scholz odlazi u Solun, pa u Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je u petak 10.6. iz Beograda da tko želi u Europsku uniju mora prihvatiti čitav režim koji je vezan za Uniju, što znači sve sporazume, stavove o demokratiji, otvorenosti društva, zajedničku politiku prema drugim zemljama, kao i režim sankcija prema Rusiji.
Kancelar je na konferenciji za novinare s premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Prištini, istakao da ruska agresija na Ukrajinu zahtijeva jasno pozicioniranje.
Na pitanje da li se Srbija mora odlučiti između EU-a i Rusije, to jest za sankcije, “umjesto da dalje profitira od ruskog plina”, Scholz je naglasio da niko u pristupnom procesu ne treba imati bilo kakve iluzije i da je jasno da je “put u Europi put u Europu”.
On je okarakterizirao Kosovo kao pouzdanog partnera, koji je podržao sve mjere EU-a. Scholz je istakao da se sporazum mora riješiti i pitanje priznavanja Kosova od strane Srbije, jer je nezamislivo da dvije zemlje koje se međusobno ne priznaju postanu članice EU-a. S tim u vezi pozvao je obje strane da u dijalogu pristupe jedna drugoj.





Post je objavljen 11.06.2022. u 13:30 sati.