Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Uz 15 godina bloganja

Prigodno uz obilježavanje datuma ide jedna kratka reportaža s nedavne šetnje prema vrhu Ivanščice, uz posjetu Hanžici, najvišoj livadi te naše toliko voljene gore.
Puno se već pisalo ovdje o Hanžici. Moderni planinarski aktivisti nazivaju ju nekim čudnim imenima ne znam više, „Francova livada“ ili kako ono bješe, ne znam zašto. Možda ima fakat neki razlog, ali za mene će to uvijek biti Hanžica.

Pelinkovac party odvijao se podno Hanžice.





Sama livada dobro je održavana. Za košnju se danas brine pretpostavljam lovačko društvo s ciljem održavanja pogodne lokacije za lov dočekom. Nekada davno ova kao i ostale planinske livade kosile su se zbog potrebe za sijenom. Hanžica je sigurno i dobila ime po prezimenu Hanžek koje je uobičajeno dolje u mjestu Belec. Kositi ovdje ručnim kosama i sijeno transportirati zaprežnim kolima s kravama to je sigurno bila vrlo zahtjevna zadaća.

Kako sam se nekako dovukao do sjene na gornjem rubu livade i svalio se na tlo da malo odmorim nisam niti odmah primjetio da sam zamalo rukom poklopio sljepića.





A bio je to vrlo karakteran sljepić zaista. Vrlo hrabar. Nije se dao zaplašiti. Vjerojatno jer je svašta već prošao u životu...

...nešto mu je odgrizlo rep, ili mu ga je odsjeklo... ili je možda rep sam odbacio zato da se ne vuče za njim bezveze- mudar primjer na koji bi se i mnogi ljudi mogli ugledati.

Spomenuti novoplaninari u jednom trenutku su ovaj ranije neimenovani vrh ponad livade odlučili krstiti imenom Hanjžica (sa „nj“:-S) , dok su livadu kako rekoh, prekrstili u nešto drugo.

Ali ne treba se ljutiti na njih puno, barem su lijepu bilježnicu instalirali za upisivanje rute i dojmova.

Mirisi prirode me ovoga proljeća opčinjavaju intenzivnije nego ikad prije, a isto tako zvukovi. Puno češće mi se događa da moram zastati i osluškivati recimo zrikavce u travi ili ptice ili udisati mirise prirode ili neku vizuru dugo dugo „upijati“. Ne tvrdim da planinarim puno, ali planinarim nekako kvalitetnije, nekako intenzivnije... Što svakako i svima vama želim!

Sa vrha Ivanščice samo ove slike iz kategorije „Sapienti sat“:



Pogled sa obnovljenog vidikovca „Kiosk“ na Ivanec i dolinu Bednje.

U tome pretincu čuvam i brojne fascinantne stvari koje sam dokumentirao još kroz jesen i zimu. Možda će postojati mogućnost da se nešto od toga otkrije ovdje u daljoj budućnosti, ako se pokaže da je blog.hr narastao u dostojanstvu i dostojnosti... A ako ne, ne, *ebiga , ja sam sve to sam ionako vidio, a i predviđam da ću još jedno dvije-tri stvarce barem vidjeti prije negoli se okonča ova Igra, jedino ne znam tko će to sve vama prezentirati ako se sudbonosno u vremenima koja dolaze zauvijek odvratite od traganja (za religioznošću i ljepotom ;-))


Post je objavljen 04.06.2022. u 18:47 sati.