Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Potresna šuma

1. Progovarati o sigurnosti sugrađana, u gradu kojeg je prije 17 mjeseci razorilo 6,3 po Richteru. Tamo gdje se centrom grada kreće kolnikom, jer su nogostupi neuporabljivi, gdje sa svih strana vrište table „opasna građevina“ i „kretanje na vlastitu odgovornost“. Tamo gdje naša djeca trebaju hodati kroz ruševine da bi došla do slastičarne. Tamo gdje se takozvani sigurni koridori izmjenjuju sa trakama, a sa krovova oštećenih kuća i zgrada svakodnevno cure komadi crijepa i žbuke. Tamo gdje djeca mlađe dobi sama ne smiju hodati ni u ludilu jer su životno ugrožena.

2. Progovarati o učinkovitoj i uključivoj obnovi tamo gdje su vrlo upitne brojke koje nam se serviraju o tisućama obnovljenog ovog ili onog. Tamo gdje ljudi još uvijek čekaju uklanjanje svojih crveno označenih kuća i očajavaju, jer se ništa ne dešava. Tamo gdje žute naljepnice još uvijek nitko ni ne spominje i tko zna kada će doći na red za obnovu. Tamo gdje zelenima naprave dimnjak ili nešto započnu krpati, pa ne naprave kako treba. Tamo gdje se kamen temeljac za novu školu konačno položio prije par dana nakon toliko prolongiranih datuma, a mađarska je vlada odmah nakon razornog potresa ponudila da će financirati izgradnju.

3. Progovarati o transparentnosti svih razina vlasti tamo gdje ministrica kulture izjavi da ne zna kada će se i na koji način obnavljati stara gradska jegra. Tamo gdje se netko usudi izjaviti – savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj će biti u mirovanju. Tamo gdje se kucalo na sva vrata i razgovaralo sa svima ne bi li došlo do bilo kakvog pomaka na bolje. Tamo gdje se svaki upit dočekuje na nož, kao da živimo u paralelnom svemiru jer vidimo nešto što ne postoji, i pravimo se da ne vidimo kako će svi nakon razgovora sjesti u skupe aute i čim prijeđu brestovski most zaboraviti na grad u kojem djeca odrastaju u ruševinama.

Kada bi ovo bila optužnica, bila bih kriva po svim točkama. Samo zato što volim svoj grad i želim da se stvari pokrenu s mrtve točke. Samo zato što želim da naša djeca odrastaju kao i sva druga djeca – u gradu koji ima nogostupe u funkciji, bez mogućnosti da ih poklopi neka opasna građevina koja nije uklonjena.

( Potresna šuma u organizaciji Petrinjskog proljeća, danas )








Post je objavljen 04.06.2022. u 17:40 sati.