Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

''DERSALOVI NASLEDNICI - II DEO'' - DAJANA DIVERNO - ODLOMAK ROMANA

Posle pet dana, kada je veče bilo uveliko nad Rimom, telohranitelj Williama Fosa je opet otključao vrata sobe Claude Dersala. Ovog puta u sobu su ušli: sudac Di Rita, Pavlo Saldano, ministar spoljnih poslova Gabriel Silveri-Lontano i Heinz Fischer u pratnji dva policajca i svog advokata Gerharda Schlutera. Svi muškarci bili su odeveni u crna odela, elegantno skrojena po njihovoj meri. Seli su kraj Dersalovog kreveta. Mladi muškarac ih je izazivački posmatrao. Nije ih se plašio. Do vraga, i ti ljigavci! Ionako mu više ništa nisu mogli učiniti. Bio je slobodan kako je bila slobodna i lasta u bajskom zelenilu, kao vetar koji je puhao i išao kamo mu se prohte.
Sada je mirno ležao i posmatrao ih svojim ledenim, plavim očima. Opet je osetio bolove u predelu stomaka i ramena. Uspravio se u sedeći položaj, gotovo merkajući muškarce oko sebe. Uzdahnuo je. Bilo mu je dosta tih takvih poseta. Uveliko je već čeznuo za slobodom, jer tu gde je bio, osećao se kao u zatvoru.
- Gabriel Silveri-Lontano – rekao je to uljudno i pružio mu ruku ministar spoljnih poslova Italije, u znak upoznavanja. Bio je to stariji sedokosi muškarac, uredno podšišane kose, oblikovanih brčića koji su skirvali pomalo izbočenu gornju usnu i sitnih plavih očiju s kojima je žmirkao ispod debelih stakala svojih naočara. Visoko čelo bilo mu je skriveno pod sedim, ravnim šiškama.
Dersal je u više navrata čuo o Gabriela Silveri-Lontano, ali nikad nije imao prilike da tog uspešnog čoveka i upozna. Sada ga je pažljivo posmatrao.
- Počastvovan sam – reče dvomisleno Dersal, na šta su se sudac Di Rita i Pavlo Saldano značajno pogledali.
- Bez ironije! – reče sudac Di Rita.
Dersal se samo smeškao. ''Jednom ću se osvetiti! Tebi!'' – reče u sebi Dersal. Prekrižio je ruke na prsima. Pogledom skrenu na Heinza Fischera i oči mu se skupiše. Znao je, ukoliko je Fischer išta rekao protiv Societe, uopšte otkucao ih, više nije smeo živeti. ''A ja ću se postarati za to!''- reče u sebi Dersal, brižljivo posmatrajući austrijanca koji se nervozno vrpoljio na toj stolici.
- U nedelju zauvek ideš u Menton – reče Di Rita. – Naredio sam ovoj dvojici – pokaže na policajce – da te dotle posmatraju...


* Rukopisni roman ''Dersalovi Naslednici'' Dianne Diverno je napisan 1997 godine kada je autorica imala 15,5 godina
''Dersalovi Naslednici'' jeste roman iz tri dela, a to su
1. Iznad Zakona
2. Prljavo Nasleđe
3. Žig Istine

Roman je oko 1.500 stranica, smešten je u Monte Karlo, Italiju i Francusku i pripada kriminalističkoj književnosti. Delo je pisano u rukopisne sveske. Gore slika je jedini, kako-tako urađen - odštampan- deo romana (iz same sredine knjige) koji je poslat i u jednu Skandinavsku biblioteku na čuvanje.
Sve ostalo se nalazi u sveskama, zaštićeno zakonom uz advokate: D.Bajić i L.Čizmar

Post je objavljen 03.06.2022. u 09:31 sati.