Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DANSKOJ U OKVIRU KOHEZIJSKE POLITIKE EU 808 MILIJUNA EURA


SPORAZUM O PARTNERSTVU ZA RAZDOBJE 2021 -2027.


Kohezijska politika EU-a: Komisija usvojila 808 milijuna eura vrijedan Sporazum o partnerstvu s Danskom za 2021.-2027, informacija je iz priopćenja od 30. svibnja 2022.

Iz fondova će se pružiti potpora Danskoj u promicanju gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije, s naglaskom na ključnim prioritetima EU-a kao što su zelena i digitalna tranzicija. Sredstva će također doprinijeti konkurentnom, inovativnom i održivom rastu zemlje. Sporazumom o partnerstvu s Danskom otvara se put ulaganjima iz fondova kohezijske politike na terenu: Njime su obuhvaćena četiri programa, po jedan za svaki od kohezijskih fondova: EUROPSKI FOND ZA REGIONALNI RAZVOJ; ESF+; FPT-a; i EFPRA-e.
Sporazum o partnerstvu Danske sedmi je sporazum o partnerstvu donesen za razdoblje financiranja 2021¬- 2027., nakon sporazuma Grčke, Njemačke, Litve, Austrije, Finske i Češke.





Danska će ubrzati svoju zelenu tranziciju i usredotočiti se na potporu svojim malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima). U okviru Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 247 milijuna eura pomoći će malim i srednjim poduzećima da poboljšaju svoje istraživačke i inovacijske kapacitete, usvoje napredne tehnologije te podupru njihov rast, konkurentnost i internacionalizaciju. EFRR će promicati kružno gospodarstvo u poduzećima koja su usmjerena na smanjenje otpada i poboljšanje učinkovitosti resursa. Poduzetništvo i inovacije također će dobiti poticaj ulaganjima u nova poduzeća i novoosnovana poduzeća.

Iz EFRR-a će se podupirati i turistička infrastruktura te će se promicati održivi urbani razvoj, posebno u danskim gradovima srednje veličine za živa gradska središta.
Danska će promicati uključivije tržište rada i kvalificiranu radnu snagu zahvaljujući 120 milijuna EUR iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+). Na primjer, Danska će ulagati u povećanje vještina tako što će osigurati da više ljudi dobije i završi svoje strukovno osposobljavanje i visoko obrazovanje kako bi se uskladilo s potrebama tržišta rada i poslovnih potreba.
Osim toga, ESF+ pomoći će ljudima da razviju vještine i kompetencije za pravednu i socijalnu zelenu i digitalnu tranziciju. Posebna pozornost posvetit će se razvoju vještina u područjima turizma i urbanog razvoja u okviru EFRR-a i ESF-a plus.
U skladu s Akcijskim planom za europski stup socijalnih prava, ESF-om plus podupirat će se i osobe na marginama tržišta rada tako što će im se pomoći u stvaranju novih radnih mjesta, promicati socijalna integracija i boriti se protiv beskućništva.

Iz Fonda za pravednu tranziciju (FPT) pomoći će danskim regijama u prijelazu na niskougljično gospodarstvo s 89 milijuna eura, uz očuvanje radnih mjesta. Danska posebno planira riješiti socioekonomski učinak te tranzicije u cijelom lokalnom vrijednosnom lancu, s naglaskom na razvoj MSP-ova, ispitivanje i demonstraciju rješenja kružnog gospodarstva te razvoj novih tehnologija za čistu energiju i smanjenje emisija. Ulaganje u usavršavanje radne snage također je u središtu potpore FPT-a.

Sektor ribarstva i akvakulture dio je zelene tranzicije. Danska će izdvojiti 200 milijuna eura iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EFPRA) za poboljšanje učinkovitosti resursa i konkurentnosti MSP-ova u sektoru akvakulture te za zaštitu i obnovu biološke raznolikosti putem inovacija i razvoja selektivnog ribolovnog alata i obnove rijeka.



Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira

Članovi Kolegija izjavili su slijedeće:
Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Donošenjem Sporazuma o partnerstvu Danska će nastaviti s ambicioznim ciljem stvaranja zelenije, povezanije i uključivije zemlje. Sredstvima kohezijske politike podupirat će se konkurentnost malih poduzeća, obnova gradskih središta te zeleno i kružno gospodarstvo.”

Povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit istakao je da pozdravlja Sporazum o partnerstvu s Danskom koji uključuje potporu važnim socijalnim prioritetima: vještine, radna mjesta i socijalna uključenost. Tim Sporazumom Danska gradi održivo tržište rada i građanima pruža odgovarajuće vještine za zelenu i digitalnu budućnost.”

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: „Europsko plavo gospodarstvo ima ključnu ulogu u dekarbonizaciji našeg gospodarstva. Tim sporazumom o partnerstvu Danskoj će se omogućiti da izgradi otporan, održiv i niskougljični sektor ribarstva i akvakulture te da nastavi održivo razvijati svoj vodeni okoliš i resurse iz sektora ribarstva i akvakulture.”

Danska je jedna od zemalja osnivača NATO saveza. Godine 1973. se pridružila EEZ, odnosno kasnije Europskoj uniji..


Post je objavljen 02.06.2022. u 23:11 sati.