Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Vlado

Matica hrvatska i nakladnička kuća Despot Infinitus danas su organizirali predstavljanje knjige: "Vlado Gotovac - prva politička biografija" autora dr. sc. Filipa Zoričića.

N apredstavljanju su govorili: Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, Zvonimir Despot, direktor Despot Infinitusa, dr.sc. Vjeran Pavlaković, recenzent, Božo Kovačević, bliski suradnik Vlade Gotovca, Ana Gotovac Borić, kći Vlade Gotovca, dr. sc. Filip Zoričić, autor Predstavljanje je vodio Dragan Nikolić.

Vlado Gotovac - političar, pjesnik, filozof, esejist, urednik, govornik....Gotovac je bio jedan od predsjednika Matice hrvatske, pa je promocija održana u predivnom Matičinom prostoru.
Na promociju je došla i druga supruga Vlade Gotovca, Simona Šandrić Gotovac.

Divno je bilo vidjeti puno dvoranu Matice hrvatske, a to znači da Gotovac i njegoov djelo i razmišljanje nisu zaboravljeni.
Ana Gotovac je govorila što je za nju značilo odrastati uz takvog oca; rekavši da je ponosna na svoje roditelje i da se osjećala kao princeza u obitelji, doslovno upotrijebivši izraz: "celebrity"....Kaže da ni nju, kao ni njenog oca, nikada nisu pokolebali odlasci u zatvor - upravo suprotno, samo su raspirivala ideju da takvim putem treba nastaviti...
Božo Kovačević se sjeća kako je upoznao Gotovca; pomagao u recenziji njegovih prvih knjiga, pa sukoba sa dr. Tuđmanom oko Bosne i Hercegovine...Kako je HSLS postepeno gubio svoju snagu....Ali Gotovac nikada!
Autor knjige, Filip Zoričić, ispričao je kako je osam godina pripremao knjigu, prikupivši materijal i razgovarao sa obitelji i živućim akterima toga vremena, koji su surađivali sa Gotovcem. Zapravo je knjiga prerađeni doktorat, iz područja povijesnih znanosti.

Vlado Gotovac je bio poseban, vrlo nekonvencionalan sudionik hrvatske političke, povijesne, literarne i filozofske scene.
Po svjetonazoru je pripadao maom krugu intelektualaca s uporištem u vjeri, ali liberalnog opredjeljenja. Slušajući njegove govore, dolazi se do zaključka da nikada nije posustao i ljudima zaista davao nadu da može biti bolje i ljepše - pogotovo u Hrvatskoj. Kćerka Ana svjedoči da mu je puno teže bilo kada je u zatvoru završio već u toliko željenjoj Hrvatskoj, nego kada je u zatvoru bio za vrijeme Jugoslavije. Osjećao se izdan.

Zanimljivo je da ga se uspoređivalo s još jednim velikim intelektualcem toga remena, Vaclavom Havlom, koji je završio kao predsjednik Češke. Česi su znali prepoznati vrijednost jednog Havela, a kod Gotovca je bio problem ne samo što je razmišljao prije svoga vremena, anticipirao stvari koje su bile tek u začetku i što se negdje ostvaruje možda tek u nekim današnjim vremenima, ali također i podjela interesa u političkom smislu - i zato Gotovac nije uspio probiti svoje ideje i rad izvan granica zemlje.

Krugovaši, Hrvatsko proljeće - sve je to Vlado Gotovac. Gotovčeva riječ svakako je bila - sloboda - sloboda i za pojedinca i za narod. Slododa i nada - uvijek nada u bolje. Smatrao je svojom obavezom objašnjavati kako bi Hrvatska trebala izgledati i kakva biti, ne prestajući vjerovati u dobro.

Zbilja poseban doživljaj slušati Gotovčev govor u Matici, gledati ga na filmskom platnu, onako jasan i glasan - kakav je već i sam bio....

Malo fotografija:







Miro Gavran, sadašnji predsjednik Matice hrvatske



Simona Šandić Gotovac, druga suruga Vlade Gotovca



Predstavljači knjige....


Gotovčeve knjige: "Moj slučaj" (1989.), "Autsajderski fragmenti" (1995.), "Zvjezdana kuga: zatvorski zapisi 1972.-1973", "Isto" (1990:), "Čekati sjevernije", 1995. i još mnoge druge...


"Moj slučaj" je bio prerađen i za kazalište.

Jedna pjesma koja se meni jako sviđa:

Vlado Gotovac

Ušutkajte pjesnika
I bit će manje riječi među nama
Manje slučajnog sjaja
Manje tajanstvenog leta...
Sigurniji bit će trenutak,
A izgubljeno bit će doba.


Ljubim!



Post je objavljen 31.05.2022. u 23:45 sati.