Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Prezentacija goa u Poreču

Prezentacija goa u Poreču
Klub mladih Poreč
29. 5. 2022. - subota


I došla je subota 29. svibnja; dan održavanja prezentacije goa u Klubu mladih. Klub se nalazi u pješačkom dijelu Poreča.
U vrijeme početka prezentacije, pa i malo prije, na Poreč se spustio pljusak. Autom se nije moglo do kluba.
I tako su voditelj prezentacije, Tomo iz Višnjana, i njegov pomoćnik Vlado iz Pule, morali aute ostaviti van pješačke zone. No, želja i volja , a i osjećaj obaveze u njih nadjaćali su pljusak. I evo ih obojice na vrijeme u klubu. A bilo je tu i poonešto onih koji su odlučili upoznati igru go.
Prezentacija je održana. Nije bilo stotinu posjetitelja. Ne idu ljudi rado u pljusak. Prezentaciju je vodio Tomo Krajina 8. kyu iz Višnjana. Pomoćnik mu je bioVlado Maružin 5. kyu iz Pule, poznatiji kao bivši basist Gustafa. Na slikama se vide dijelovi radnoga ozračja.



U Istri se go igrao još početkom 20. stoljeća u mornaričkom klubu austro-ugarske mornarice. Go je donijela grupa mornara sa jednog posjeta austro-ugarske mornarice Japanu. Ratni su vihori puno toga izmjenili i igranje je goa u Puli zamrlo.
Čuo sam od Toma da su go igrali povremeno i astronomi 70-ih i 80-ih u Višnjanu. Nažalost nisu bili povezani sa nama ostalima van njihova kruga. Bilo je pojedinačnih igrača i u Puli. Jedan od njih je i Vlado Maružin, koji se priključio ovoj prezentaciji.
Eto, i ovo je jedan kamenčić u mozaiku razvoju igranja goa u Istri. Možda i slijedom i iz ove prezentacije krene poneki novi zaljubljenik u igru Go.
Za kraj i poneka riječ o voditelju prezentacije ( na slici ).

Tomo je onaj veći na slici.
Tomo Krajina se upoznao sa igrom Go u vrijeme studija u Zagrebu početkom 90-ih. Završetkom studija se vraća u Istru. Radi kao profesor, pa u informatici. Radeći u informatici se povezao sa Izabelom Jelenićem 11. kyu iz Pule, poznatim informatičarom . Ova trojka: Vlado, Tomo i Izabel je zanimljiva jezgra procesa igranja goa u Istri. Čime će nas novim oni ponovo iznenaditi? Sve mi se nekako čini .....

bl. Muradenu

Post je objavljen 30.05.2022. u 16:04 sati.