Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Prezentacija goa u Poreču

Prezentacija goa u Poreču
Klub mladih Poreč
29. 5. 2022. - subota


I došla je subota 29. svibnja; dan održavanja prezentacije goa u Klubu mladih. Klub se nalazi u pješačkom dijelu Poreča.
U vrijeme početka prezentacije, pa i malo prije, na Poreč se spustio pljusak. Autom se nije moglo do kluba.
I tako su voditelj prezentacije, Tomo iz Višnjana, i njegov pomoćnik Vlado iz Pule, morali aute ostaviti van pješačke zone. No, želja i volja , a i osjećaj obaveze u njih nadjaćali su pljusak. I evo ih obojice na vrijeme u klubu. A bilo je tu i poonešto onih koji su odlučili upoznati igru go.
Prezentacija je održana. Nije bilo stotinu posjetitelja. Ne idu ljudi rado u pljusak. Prezentaciju je vodio Tomo Krajina 8. kyu iz Višnjana. Pomoćnik mu je bioVlado Maružin 5. kyu iz Pule, poznatiji kao bivši basist Gustafa. Na slikama se vide dijelovi radnoga ozračja.U Istri se go igrao još početkom 20. stoljeća u mornaričkom klubu austro-ugarske mornarice. Go je donijela grupa mornara sa jednog posjeta austro-ugarske mornarice Japanu. Ratni su vihori puno toga izmjenili i igranje je goa u Puli zamrlo.
Čuo sam od Toma da su go igrali povremeno i astronomi 70-ih i 80-ih u Višnjanu. Nažalost nisu bili povezani sa nama ostalima van njihova kruga. Bilo je pojedinačnih igrača i u Puli. Jedan od njih je i Vlado Maružin, koji se priključio ovoj prezentaciji.
Eto, i ovo je jedan kamenčić u mozaiku razvoju igranja goa u Istri. Možda i slijedom i iz ove prezentacije krene poneki novi zaljubljenik u igru Go.
Za kraj i poneka riječ o voditelju prezentacije ( na slici ).

Tomo je onaj veći na slici.
Tomo Krajina se upoznao sa igrom Go u vrijeme studija u Zagrebu početkom 90-ih. Završetkom studija se vraća u Istru. Radi kao profesor, pa u informatici. Radeći u informatici se povezao sa Izabelom Jelenićem 11. kyu iz Pule, poznatim informatičarom . Ova trojka: Vlado, Tomo i Izabel je zanimljiva jezgra procesa igranja goa u Istri. Čime će nas novim oni ponovo iznenaditi? Sve mi se nekako čini .....

bl. Muradenu

Post je objavljen 30.05.2022. u 16:04 sati.