Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Poljski 'krabovi' (rakovi) u Ukrajini

Poljska je ovih dana poslala Ukrajini 18-est samovoznih haubica AHS Krab (polj. Armato Haubica Samobieżna Krab – hrv. samovozna top-haubica Rak).

To je poljski topnički sustav koji počiva na modificiranom podvozju tenka T-72 i kupoli engleske samovozne haubice AS-90M Braveheart.

Postoji i nova inačica ove samovozne haubice koja počiva na podvozju južno-korejske samovozne haubice K-9 Thunder (Samsung Techwin) i kupoli engleske samovozne haubice AS-90M Braveheart (BAE Land Systems).

Top je kalibra 155 mm i ispaljuje rasprskavajuće (NATO: HE-FRAG) projektile na duljinu od 30 km, a uz raketno punjenje i do 40 km. Borbeni komplet je 60 granata (projektila).

Serijska proizvodnja ove haubice počela je 2008. u Poljskoj (Huta Stalowa Wola), a u sklopu ove vojne pomoći Poljska je obučila 100-tinjak ukrajinskih topnika za rukovanje ovim topničkim sustavom.

Sve u svemu, dragocjena pomoć Ukrajinskoj vojsci koja će im itekako trebati ako krenu (morat će ako žele ovaj rat jednom završiti) u protunapadnu operaciju većih razmjera.



Post je objavljen 30.05.2022. u 11:45 sati.