Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DAN DRŽAVNOSTI


SJEĆANJE NA STVARANJE DEMOKRATSKE I VIŠESTRANAČKE HRVATSKE

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i državni je praznik.
Tako je 30. svibnja 1990. prozvan Danom hrvatske državnosti i svečano proslavljen diljem Hrvatske, a Sabor je taj datum u ožujku 1991. i službeno proglasio blagdanom.
Tog je dana konstituiranjem novog Sabora izabranih članova na prvim demokratskim i višestranačkim izborima prestala vladavina komunizma i uspostavljena je demokracija. Time je počeo i proces osamostaljenja Hrvatske.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. prvi krug je bio 22. i 23. travnja, a drugi 6. i 7. svibnja pobijedio je HDZ pod vodstvom Franje Tuđmana .stranka je dobila 42% glasova i 60% zastupničkih mandata. Tuđman je predvodio masovni nacionalni pokret usmjeren na hrvatsko osamostaljenje i napuštanje komunistizma. Vodstvo HDZ-a uputilo je 12. svibnja 1990. poziv "čitavom hrvatskom narodu u Domovini i iseljeništvu te svim građanima Hrvatske da 30. svibnja 1990, dan saziva Hrvatskog sabora i izbora Vrhovništva suverene Hrvatske, proslave svečano, ponosno i dostojanstveno". Ujedno je preporučeno "da taj datum ostane u tradiciji kao svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti" i kao "dan duhovna izmirenja svih koji su se i pod različitim zastavama i idejama borili za slobodu i suverenost hrvatskog naroda, sa zavjetom da ćemo svi zajedno složno raditi za bolje sutra i sreću svoje hrvatske domovine".izvor Wikipedia.
Uoči prvog zasjedanja Sabora brojni zastupnici zajedno s dr.s Franjom Tuđmanom prisustvovali su svečanoj misi u zagrebačkoj Katedralii. Kardinal Franjo Kuharić u svojoj je propovijedi ocijenio pobjedu demokracije prekretnicom u narodnom životu i izrazio uvjerenje da će se u budućnosti ostvarivati duhovni, moralni, kulturni i ekonomski napredak hrvatskog naroda u skladu s njegovim neotuđivim suverenitetom, a za dobro i sigurnost svih građana kojima je Hrvatska lijepa domovina.

U svečarskom tonu održano je i prvo zasjedanje demokratski izabranog Sabora. Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić.




Google se na svojoj službenoj tražilici za Hrvatsku 2022. pridružio, objavom hrvatskog državnog simbola - zastave - obilježavanju Dana državnosti. To je kulturan, ali i poslovan i obziran čin mega kompanije, koja poštuje korisnike pojedinačno i globalno kao državljane. mzz

Post je objavljen 30.05.2022. u 11:02 sati.