Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Biblioterapija

Danas - malo o biblioterapiji. Povod: Zagreb book festival i predstavljanje knjige Ivane Bašić: "Biblioterapija i poetska terapija". Moderatorica: Sanja Baković. U knjižaru "Ljevak" ušetao je i Lovro Škopljanac, doktor znanosti; sin Jadranke Kosor; vrlo uspješan u svojim istraživanjima, znanstvenik i naprosto - simpatičniji od mame :))))) Puno simpatičniji :))))))))
Dakle, bila je to važna tema i za njega, jer je želi primijeniti ia na fakultetu i u svojim istraživanjima.
Evo malo fotografija:



Ivana Bašić i Sanja Baković



Divna knjiga!

A sada ćete i čuti zašto. Netko, tko voli čitati - učlani se u književnu grupu. Obično je susret na mjesečnoj bazi, čita se jedna knjiga koju je npr. većina odabrala kao relevantnu. Znači, za sada sve jasno. Sada dodajte nešto, što inače književna grupa ne radi. U biblioterapiji se uzima jedna misao, ili dio nekoga djela - citira se, ali - bez imena i prezimena autora. Zamislite da na blogu čitate tekstove, ali nemate pojma čiji su. Što vam to daje?! Ne bazirate se na autora - nego neopterečeno čitate tekst i komentirate. Također, na samom početku i pri prvom susretu ljudi se u takvoj grupi predstavljaju odlomkom, ili knjigom koja za njih ima posebno značenje i najveći utjecaj u životu. Šest mjeseci - i znaju o sebi samo koliko su emotivni, što vole čitati i kako razumiju život. Ne znaju ni tko što radi u životu, kakva mu je obitelj, što ima ili nema ...Ništa!
Oduševila sam se konceptom, baš je prava terapautska metoda takva vrsta čitanja i iščitavanja značenja. Tu su još i zanimljive igre, poput iz različitih odlomaka složi novu priču, iz različitih djelova pjesme složi potpuno novu pjesmu....č
I nije to zatajivanje autora - a ne...To je samo maknut nepotreban balast podataka, koje o njemu/njoj znamo.....
Djeca odlično prihvaćaju takvu vrstu komunikacije s književnošću. Naravno, nije dovoljno samo poznavanje književnosti. Treba poznavanje psihologije, da bi mogao doći do nekih zaključaka i pomoći ljudima. Takva terapija se provodi i pod strogo kontroliranim, kliničkim uvjetima - ali, tada to radi isključivo psiholog i/ili psihijatar.
Nešto je drugo terapija pisanjem - ovo je terapija čitanjem....
U pogovoru ove knjige piše: "Riječ biblioterapija zvuči ozbiljno jer terapija to i jest....Druženje s ljudima blagotovorno je samo po sebi, a kad je druženje uz knjige onda bolje terapije - nema.---
I zato preporuka: odaberite svoju (biblio)terapiju, uzimajte je bez prekida - uspješnost je zajamčena, a nuspojava nema."
mr. sc. Alka Stropnik, knjižničarka savjetnica



Akademija diplomacije - iduće godine mene čekaju moji studenti...Juhuuuu!

I na kraju, trešnje najljepše.:)))))



u rano jutro sam za sina moje drage prijateljice, koja sada živi u Osijeku, organizirala zubaricu - jer ga je jako bolio zub - pa su mu rekli da mora kod svog zubara u Osijek...:((( No, uglavnom - problem zub riješen, uz plaćanje usluge najnormalnije. Živjela moja zubarica! :))))

Ljubim!

Post je objavljen 27.05.2022. u 01:30 sati.