Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POLITIKE I POSLOVNE STRATEGIJE U DAVOSU


GLOBALNI TRENDOVI I PROCESI!

U Švicarskom gradu Davosu od 22. do 26. svibnja održava se godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma, koji okuplja svjetske političke lidere kako bi raspravljali o stanju u svijetu. Ove godine slogan glasi 'Povijest na prekretnici: Vladine politike i poslovne strategije'.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je također u Davos zajedno s ministrom gospodarstva i održivog razvoja dr.Davorom Filpovićem. Sudjelovao je na Neformalnom sastanku svjetskih gospodarskih lidera na temu "Revitalizacija Transatlantskog saveza", na kojem su, između ostalih, sudjelovali i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde. Predsjednik Vlade sudjelovao je i u raspravi na temu "Globalna uloge Europe", zajedno s predsjednicima vlada Španjolske, Grčke, Austrije, Belgije i Luxembourga, te izvršnim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermanom i povjerenikom Europske komisije za gospodarstvo Paolom Gentilonijem.
U izjavi za medije, premijer je istaknuo dugotrajno trajanje pandemije COVID-a 19, te rusku agresija na Ukrajinu što je uzrokovalo, ne samo veliku humanitarnu tragediju za ukrajinski narod, nego i za okolne zemlje, zbog vala izbjeglica.

Ključna posljedica je rast cijena energenata, sirovina, građevinskog materijala, hrane, a u konačnici i energetska kriza koja se preljeva na inflatorne pritiske u Europi, ali i drugdje u svijetu", rekao je Plenković.

I upravo, dodao je, to su i one ključne teme gdje ćemo nastojati vidjeti kako odgovoriti na izazove značajno izmijenjenoga svijeta, a sve u kontekstu klimatskih promjena i agende digitalizacije koja je najbitnija kako bi se gospodarstva transformirala i ulovila korak sa svim naprednim razvojem tehnologija i gospodarskih tijekova.
"Za Hrvatsku je važno da vidimo koji su globalni trendovi, da damo svoj doprinos u sigurnosnom, gospodarskom i financijskom smislu i s te strane je dobro da tri mjeseca od početka ruske agresije na Ukrajinu, imamo prigodu okupiti se.
Od sastanaka, premijer je izdvojio onaj s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom te s premijerom Gruzije Iraklijem Garibashvilijem, s kojim je razgovarao o reakcijama na aplikaciju za članstvo te zemlje u Europskoj uniji, kao i s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem i premijerom Lihtenštajna Danielom Rischom s kojima je razgovarao o unaprjeđivanju suradnje.


Predsjednik Vlade RH Andredj Plenković sastao se s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde,


Predsjednik Vlade Plenković sastao se i s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, kojoj je zahvalio na podršci za pridruživanje Eurozoni. Tijekom dana sudjelovao je i na svečanosti dodjele odličja "Bijeli orao" bivšoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović za doprinos u razvijanju odnosa Hrvatske i Poljske.



Post je objavljen 25.05.2022. u 19:03 sati.