Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Moja Andrea

Danas bih vam htjela ispričati nešto o mojoj dragoj prijateljici, ne našoj Zvjezdici, nego jednoj drugoj Andrei.



Kaže Andrea u "Vijencu", književnom listu za umjetnost, kulturu i znanost (pretplaćena sam, da ne moram razmišljati jesam li ga na kiosku zaboravila kupiti, i da ga nađem u sandučiću, čim izađe novi broj):

"Gdje je granica življenja i kukanja"

Andrea je urednica na mrežnom portalu Cro kultura, a najviše je zanima kazalište. Andrea je osoba s cerebralnom paralizom, kojoj su rekli da kako će pratiti kazalište, ako se ne može popeti na pozornicu...Ma zamisli! :(((((
Andrein tata je ubijen u Domovinskom ratu, i Andrea je imala pravo na njegovu mirovinu, koja nije mala - 12.000 kn. Andrea se zahvalila i rekla da bi ona radije - radila.
Pa Andrea kaže: "Imala sam sreću slušati kolegije kod profesorice Julijane Matanović, koja me povezala s kolegom joj književnikom Mirom Gavranom. Na pisanje osvrta o knjigama nadovezala se ljubav prema kazalištu....". Andrea svakom autoru i djelu pristupa s dužnom pozornošću, neopterećena ranijom biografijom ili podrazumijevanjem zacrtanih kanonskih istina. Nikada ne nastupa ad hominem. "Često zna biti problem pristup kulturnim institucijama. Npr. "Kerempuh" je jako nezgodan..."
"Postoje brojna djela koja se dotiču invaliditeta, bolesti iz spektra autizma...Spremno nabraja: Miro Gavran i njegov "Zaboravljeni sin", Marko Gregur i "Mogla bi se zvati Leda" , roman koji govori o nepolodnosti, Kristijan Novak i "Ciganin, ali najljepši", Branka Primorac i "Suze male Miljenke"....Važno je da društvo prestane povezivati drugačijost s intelektualnom potkapacitiranošću.
Imala sam zadovoljstvo gledati predstave s Andreom u kazalištu, i trebali ste samo čuti te komentare nakon predstave. Savršeno su pogađale bit predstave; također izvrsno komentira svaku pojedinu ulogu u predstavi i povezuje s prijašnjim predstavama dotičnog glumca/glumice....
Neka se hrpa knjiga na Andreinom stolu nikada ne smanji, jer baš nam takvi ljudi poput Andree trebaju! Čast mi je biti u njenom društvu i slušati mladu mudricu. Kao ono?! Družiti se s boljima? Uvijek to činim!

Ljubim!



Post je objavljen 25.05.2022. u 01:20 sati.