Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Nije li dosta toga?

Ovu sinoćnju stravu na autoputu nisu izazvali nikakvi navijači. Izazvali su je huligani. Njima nije prioritet gledanje nogometa nego izazivanje nereda, a situacija od sinoć moglo je i puno tragičnije završiti.

Zaustaviti promet na autoputu? Čupati prometne znakove kako bi i njima napali policiju, brojkom i slovom 15 policajaca do kojih su se kolege probijale pješice kako bi im pomogli? Nasrtati na policajce bocama, vatrogasnim aparatima, lancima, palicama, kamenjem i noževima? I to zbog toga jer nisu htjeli donijeti transparente na pregled i postaviti ih dva sata prije početka utakmice, nego ih samo unijeti? Zbog toga su valjda na benzinskoj postaji ispaljivali pirotehnička sredstva, prava je sreća da nije sve odletjelo u zrak.

Već vidim prepucavanja - zašto je policija pucala? Oni kojima nije jasno zašto neka se zamisle okruženi hordom od parstotinjak ljudi koja započinje tučnjavu svim navedenim pomagalima. Bilo bi zanimljivo znati i kakvi bi bili rezultati njihovih pretraga krvi, pritom ne mislim na kontrolu željeza i diferencijalne krvne slike.
Napali su ljude koji rade svoj posao, vrlo podcijenjen i premalo plaćen za sva ona govna koja moraju pojesti da bi završili svoj radni dan. Tko bi iz te horde imao petlju reći - ja sam kriv da je koji od policajaca smrtno stradao? Govorimo o nečijim sinovima, muževima i očevima kojima je sinoć mogao biti posljednji radni dan. Njihovim obiteljima transparenti ne bi vratili ubijenog sina, muža ili oca. Intervetna policija ide tamo gdje drugi ne idu i nagleda se svačega, ali ovo sinoć prevršilo je svaku mjeru i granicu.

Margaret Thatcher odavno je riješila problem huligana. Drakonskim kaznama, i novčanim i zatvorskim, i doživotnom zabranom ulaska na stadion, kao i oduzimanjem putovnica jer su sijali teror kud god bi doputovali pod krinkom navijanja. Svi gledate nogomet: na engleskim stadionima sjedi se do travnjaka kao u kazalištu i nema više problema. Nizom zakonskih mjera suzbili su mogućnost divljanja. Što bi bilo da tamo, ili bilo gdje drugdje u civiliziranom svijetu, zaustave promet na autoputu i napadnu policiju - e to ne znam. Sumnjam da bi im podijelili sendviče i sokove da dalje nastave put, nakon što pospreme lance, noževe i palice.

Nije li vrijeme da se konačno počne poduzimati nešto kako bi se zaustavilo nasilje i divljanje pojedinaca, koje može rezultirati smrću drugog čovjeka? A taj drugi čovjek samo radi svoj podcijenjeni i potplaćeni posao.

Post je objavljen 22.05.2022. u 16:58 sati.