Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Psihozij

Danas (petak) je počeo 8. kongers sudenata psihologije "Psihozij". Bijah i prošle godine, pa me radovalo da ću poslušati odlična predavanja i podružiti se sa studentima psihologije. Uvijek zanimljivi, uvijek posebni. Dobije se i potvrda o sudjelovanju, no to je za sudente - ja ne skupljam ECTS bodove :)))) Tečaj, pa trao on ne znam koliko dugo - ne može se izjednačiti sa pet godina studiranja. Ali, dolazim radi tema - ja sam svoje diplome odavno stekla.
Dakle, počelo je sa radionicama. Izabrala sam temu "Rad na sebi počinje radom na vlastitim mislima", a predavala je dr. sc. Ema Petričević.
Pa smo naučili što su to bazična vjerovanja i kako nastaju, također automatske misli koje nam se pojave prilikom nekog problema ili situacije.
Tako, na primjer, jedna djevojka koja je upoznala momka, a on joj nakon toga predložio da se preseli kod njega - samo zato jer je živjela u vrlo teškim uvjetima, pa je čovjek pomislio da bi joj mogao olakšati situaciju. No, ona je shvatila drugačije - da on s njom želi graditi zajednički život. Počela je unositi promjene u njegovu životnu rutinu, ali njemu baš nije bilo na pameti da je ženi....Pa su se razišli. Njena automatska misao bila je: "Kako sam samo nasjela." Ali, njegovo razmišljanje je bilo drugačije.
Dobra vijest je da određene loše misli možemo mijenjati, tražeći im primjerenu alternativu. Hoće reći: pozitivu. Npr. ovo neću uspjeti promijeniti u ovo je teško, ali već sam uspjela ranije u sličnim situacijama. Vrijedi pokušati.

Drugo predavanje je bilo: "Should I stay or should I go? Strategija izbora kratkoročnih i dugoročnih partnera".. Prof. dr. sc. Meri Tadinac.
Jako zanimljiva bila mi je Triverskova (1972.) teorija o roditeljskom ulaganju. Žene ulažu više (nošenje djeteta, odgoj i sl.), imaju kraći reproduktivni vijek od muškaraca i izbirljivije su pri odluci o partneru. Muškarci: ulažu znatno manje; ali imaju kompetitivniji pristup i žele financijski osogurati svoju obitelj.Samim time, žene i muškarci imaju i različitu strategiju osvajanja.
Nasmijali smo se svi kad je prof. napisala "Mother's baby -father's maybe.":)))))
Muškarcima je jako bitan fizički izgled, koji im govori o dobrim genima i prijenosu dobrih svojstava i na potpmstvo. Za razliku od toga, žene vrednuju i financijske resurse partnera (u mlađoj dobi gledaju potencijal partnera da u budućnosti pribavi financijske resurse), ali žene gledaju i inteligenciju i obrazovanje i ambiciju. Ipak, za žene su kratkoročne veze rizičnije, jer će ostati "obilježena" kao nepouzdana partnerica.
Muškarci će nakon kraćeg vremena pristati na spolni odnos, dok je kod žene potrebno da se osim spolne želje dogodi i zaljubljivanje (da su sigurne u partnera), pa tako muškarcima treba desetak dana da se odluče na spolni odnos sa ženom, no ženi treba puno duže - pa se dogovara kompromis.
Ženama više smeta emocionalni angažman muškarca oko neke druge žene, a muškarcima najteže pada seksualna nevjera.....

Eto, ajko puno zanimljivih informacija, od kojih sam mnoge znala - ali nisam ih na takav način interpretirala. Sada malo fotografija:

Organizatori, sponzori - odličniii!



Drage, mlade studentice dijelile su programe, vodu, karte za "Sax" sutra za ples i zabavu nakon predavanja.....Gle majice!!!!!



Dobili smo torbu.



Pa lijepa bilježnica u kojoj pišem bilješke s predavanja....



Slušalice, kemijska olovka, i loptica.

Prvi dan "Psihozija" lijepo je prošao. Naravno, to je trajlo - pa su nas i nahranili. Odlična toploteka - piletina na sto načina, krumpir, razne vrste salata, vode, sokovi...Tko je prijavio, imao je i veganski izbor.

I za kraj ovoga posta, danas je Svjetski dan pčela. Pčele u ekosustavu imaju jednu od najvažnijih uloga. Osim što proizvode med, one i oprašuju biljke. Bez oprašivanja biljaka ne bi bilo ni njihovog ploda, pa tako ni hrane za nas i životinjski svijet.






Ljubim!






Post je objavljen 20.05.2022. u 23:58 sati.