Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Njemački Gepard nije Leopard

Njemačka je odlučila Ukrajini poslati (u sklopu vojne pomoći) 50-tak svojih protuzrakoplovnih samovoznih topova poznatiji pod nazivom 'Flakpanzer Gepard' (Flugabwehrkanonenpanzer Gepard – hrv. protuzračno oklopno borbeno vozilo).

Prvih 15-ak stiže uskoro, a o svemu su izvijestili mediji i naravno s bombastičnim naslovom 'Njemačka Ukrajini šalje tenkove'.

Dakle, Gepard nije Leopard! Leopard je glavni borbeni tenk Njemačke, a Gepard je protuzračno oklopno borbeno vozilo temeljeno na okviru (šasiji) tenka Leopard.

NATO ga prepoznaje kao 'SPAAG Cheta' (eng. Self-Propelled Anti-Aircraft Gun – hrv. samovozni protuzračni top).

Gepard je razvijen tijekom 1960., a u operativnu uporabu uveden 1970. i tu ostao sve do 2010. kada ga je zamijenio moderniji Lasica (Wiesel 2) – LEFLASYS.

Gepard ima rotirajuću kupolu s dva topa kalibra 35 mm i dvije radarske antene (radar za opće pretraživanje na stražnjem dijelu i radar za praćenje s laserskim daljinomjerom između topova.

Iako 'starac' Gepard nije za odbaciti i podcjenjivati, a ukrajinskim protuzrakoplovcima ostaje samo čim prije integrirati ga u svoje protuzračne sustave.



Post je objavljen 20.05.2022. u 20:11 sati.