Prije izvjesnog vremena, na kućnu adresu stigao mi je paket
Kako nisam ništa naručila i nisam ništa očekivala bila sam podozriva prema pošiljci, koju sam ipak preuzela.
Kada sam otvorila pošiljku, ukazala se je drvena atraktivna kutija u kojoj je bila originalna “Sacherica”
Tad sam se prisjetila da je to bila zahvala za davno dat i zaboravljen savjet.
Paket je bio okidač za post o “Sacherici”
Sacher torta je originalna bečka slastica, nastala 1832 g. kada je bečki vojvoda Metternich organizirao večeru za važne odličnike. Ali, tog se je dana razbolio kuhar/slastičar, a drugi kuhari nisu imali hrabrost praviti slasticu za izuzetno važne goste.
Tada je u pomoć uskočio 16 godišnji kuharski naučnik Franz Sacher.
Bez ikakve treme od zvučnih imena, napravio je čokoladnu tortu, punjenu marmeladom od marelica i prelivenu čokoladnom glazurom.
Torta je bila pun pogodak i zvijezda je rođena.
Odnosi se to, kako na tortu, tako i na mlađahnog Franza.
Franz Sacher postao je uspješan poslovni čovjek koji je kasnije izgradio
hotel, danas poznat kao hotel “Sacher”, jedan od ikona Beča. Hotel se nalazi u blizini bečke opere.
Kao uspješan poslovnjak, mogao je svom sinu Eduardu osigurati solidno obrazovanje.
Eduard je preuzeo i vodio hotel, a nakon njegove smrti preuzela ga je sestra Ana, koja je bankrotirala 1934 g.
Po bankrotu hotel je kupila obitelj Gurtler. Obitelj Gurtler je i danas u vlasništvu hotela
Eduard je dio života radio u najpoznatijoj bečkoj slastičarnici Demel. gdje je usavršio Sachericu.
Iz tog razloga i Demel svojata Sacher tortu, pa Beč ima 2 original Sacher torte.
Postoji sukob, koja je torta original, između Sachar hotela i Demela, koji je čak završio na sudu, ali je 1963 postignuta nagodba između suprotstavljenih stranaka.
Ipak, patentirani original recept torte nalazi se u sefu hotela.
Torta je i izvozni proizvod, pa se godišnje izveze oko 300.000 slastica