Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcmlx

Marketing

prigodnaTermin svjetonazor preuzet je iz njemačke filozofije (Weltanschauung) u značenju predznanstvenoga shvaćanja prirode, društva, čovjeka i dr., i u svojoj općenitosti razlikuje se od »pogleda na svijet« (Weltansicht) kao subjektivnoga shvaćanja svijeta.

Alexander von Humboldt "je jednom prigodom rekao" kako je najopasniji svjetonazor onaj od onih koji svijeta vidjeli nisu.
Ovaj popularni aforizam se pedesetak godina pripisuje Alexanderu von Humboldtu bez navođenja izvora i nikada nije pronađen u njegovim tekstovima.,.

Najranija formulacija ovog citata pronađena je u tekstu pisca iz Graza Brune Ertlersa, koji je umro 1927.:

„.. pa onda u birtiji, zagrijani vinom, kuju ono što su im govorili učitelji, svećenici i novinski pisci, trijezno, jasno definirano 'političko uvjerenje', čiju jednoličnu bezvrijednost farbaju u različite boje, koje onda nazivaju 'bitka pogleda na svijet', oni koji nikada nisu vidjeli svijet."

Ali zato je Humboldt rekao: "U starosti stvari gube svoj lažni sjaj, ali to ih ne čini besmislenim, šupljim i praznim. Uči se samo tražiti i cijeniti ono što je u njima čisto ljudsko."
Jednom prigodom.Post je objavljen 16.05.2022. u 17:43 sati.