Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Nasilni prijelaz preko rijeke Severski Donec

Ovih dana mediji izvješćuju o žestokim okršajima ukrajinskih i ruskih snaga na području Donbasa, a meni je 'zapelo za oko' – ruski pokušaj prijelaza vodene barijere (rijeka Severski Donec) koji se pretvorio u potpuni fijasko.

Ukrajinska vojska otkrila je namjeru i pokušaj Ruske vojske u nasilnom prijelazu preko rijeke Sjeverni Donec, odnosno pokušaj premošćivanja u oblasti Luhansk.

Naime, ruski inženjerci rabili su plutajući (pontonski) most (najvjerojatnije) PP-2005 koji je modificirana inačica pontonskog parka PP-91.

U komplet tog pontonskog parka pripada 32 plovna pontonska članka, 4 obalna pontonska članka i 8 riječnih tegljača (potiskivača) remorkera.

Ovim pontonskim parkom rukuje pontonirska bojna ustrojena u dvije pontonirske i jednu mosnu satniju koja je opremljena pomoćnim inženjerijskim vozilima (za zemljane radove, izvlačenje i mosto-polagačima).

Na dostupnim slikama iz medija lako se raspoznaju ova inženjerijska vozila poput: gusjeničnog inženjerijskog vozila za izvlačenje IMR-2 (okvir tenka T-72), gusjenično amfibijsko vozilo PTS-2 ili PTS-3, članak teškog lansirnog mosta (4 u kompletu) na vozilu KrAZ – 256B, remorker BMK-225 …

Na plovnim člancima (pontonima) vide se topnički pogodci, neki članci su potopljeni, neki su na vozilima koja su uništena … na obalama se vide i olupine tenkova i BMP-ova (ako se sve to pobroji i zbroji izgleda da je uništena jedna ruska taktička bojna skupina).

Na mojoj slici vide se neka od tih inženjerijskih vozila.



Post je objavljen 14.05.2022. u 20:30 sati.