Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Kralj 'probio' 'Proboj' – uništen ruski glavni borbeni tenk

Do sada su, tijekom svoje agresije na Ukrajinu, Rusi kod tenkova naglasak stavljali na tenkove T-72 i T-80.

No, bez obzira što je glavni borbeni tenk ruske vojske T-90 nismo ga imali prilike vidjeti u agresiji na Ukrajinu (barem ne u broju u kakvom su viđeni tenkovi inačica T-72 i T-80).

No, upravo spojem najboljih osobina svojih prethodnika (T-72 i T-80) nastao je najmoderniji tenk u svijetu (T-90), odnosno, barem se do sada tako pisalo.

Naime, poboljšana i modernizirana inačica T-90M (Proryv-3 hrv. Proboj-3) uništena je ovih dana u Ukrajini i to ne sofisticiranim (ATGM) protuoklopnim vođenim projektilom već 'zastarjelim' klasičnim protutenkovskim ručnim bacačem.

Zašto nije odradio elektrooptički sustav aktivne zaštite (Štora-1 hrv. Zavjesa-1) i kako se ovaj klasični projektil uopće probio preko paketa reaktivnog oklopa?

Dakle, Štora se nije uključila jer je prema njoj upućen klasični projektil kojeg je trebao anulirati reaktivni oklop tenka. No, tenk je pogođen i uništen, pa što se onda moglo dogoditi?

E, sad, da li je onaj koji je lansirao projektil točno znao gdje treba gađati (naime, jedina slaba točka T-90 je podnožje tenka, mjesto gdje se nalazi tenkovsko streljivo), ili se to dogodilo sasvim slučajno.

Dostupna snimka olupine tenka sugerira da je projektil izbjegao napredne oklopne i obrambene sustave T-90 probijajući se između potpornih kotača do motornog prostora.

Na tom putu najvjerojatnije je došlo do aktiviranja tenkovskog streljiva koje je izazvalo veliku eksploziju (što se opet zorno vidi na dostupnoj snimci).

Na kraju zaključak: Kanada je Ukrajini dostavila 100 protutenkovskih ručnih bacača (s 2000 projektila), a riječ je o PTRB Carl Gustav M2 (poboljšana inačica predstavljena 1964.)

Jedan od tih (za današnje prilike 'zastarjelih') projektila ipak je bio učinkovit i koban za ruski najmoderniji tenk T-90M (T-14 Armata još nije u operativnoj uporabi).



Post je objavljen 13.05.2022. u 20:42 sati.