Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OBILJEŽEN DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM I NACIZMOM



RUSIJA PUTINU VJERIJE!

Dan 8. svibnja obilježava se svake godine kao kraj nacizma i fašizma, kraj Drugog svjetskog rata i Dan sjećanje na žrtve koje su poklonile svoje živote za budućnost i mir. Upravo su 8. svibnja 1945. generali Wehrmachta, moćne Njemačke koja je započela Drugi svjetski rat 1. rujna 1939. godine napadom na Poljsku potpisali, kapitulaciju Njemačke i tako završili Drugi svjetski rat u Europi.
Rat je u Aziji trajao je još nekoliko mjeseci, do kapitulacije Japana 2. rujna 1945. Procjenjuje se da je tijekom Drugog svjetskog rata u svim zemljama koje su bile u ratu, poginulo ukupno više od od 60 milijuna ljudi, neki povjesničari govore čak i o 70 milijuna. Hitler nije uspio stvoriti svoj imperij koji je zacrtao u svojoj glavi prilikom pokretanja rata. Nije bio karakteran čovjek, vjerovao je da na prijevaru može dobiti mnogo. Ili možda sve. Napao je već 1941. potkraj lipnja i svoju saveznicu Rusiju. Sam je nekoliko dana prije kraja rata počinio samoubojstvo da ne bi bio osuđen. Na kraju je Rusija bila presudna za negativan ishod rata u bitci kod Staljingrada. Hitler je želio s lica zemlje, radi svoje ideologije, ukloniti židove, te je njih ubijeno više milijuna u koncentracijskim logorima.
U Drugom svjetskom ratu je bila i Amerika i Japan, cijela Europa izuzetak je Švicarska.
Državnicima koji narodima žele mir i blagostanje, 77 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata jasno je kakva je neman i egzekucija – rat - za čovjeka i čovječanstvo općenito.

RUSKI DAN POBJEDE IZ 1945.

Ali izuzeci postoje, tako i u ovom pogledu na rat i povijest. Jer 77 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata Dan pobjede 9. svibanj, baš kao i svih godina ranije, predsjednik Rusije, Putin, obilježio je na Crvenom trgu u Moskvi vojnom paradom sa oko 11 000 vojnika svih rodova vojske. Vojni preleti aviona su izostali, službeno radi lošeg vremena, a vjerojatnije radi Putinove osobne sigurnosti, da ne bi došlo do sabotaže i bombardiranja. Obilježio je Putin Dan pobjede nad fašizmom Drugog svjetskog rata, a Rusija vodi rat protiv Ukrajine od 24. veljače 2022. Kakav apsurdan čin. Predsjednik komemorira poginule i odaje im počast s narodom Rusije , a tisuću kilometara dalje vodi osvajački rat na teritoriju države Ukrajine. Vodi genocidan rat za teritorij jer želi Dombas i Krim gdje su Rusi većinsko stanovništvo. Da ljudi koji žive u tim regijama očajavaju za majkom Rusijom, odavno bi se preselili u njene granice.
Putin potpuno sigurno, samo radi naroda kojem je predsjednik, evocira sjećanja na poginule Ruse u Drugom svjetskom ratu. Održavanje tradicije mu još daje ravnotežu u kojoj se on prepoznaje kao čovjek. A s druge strane opet naređuje i održava vođenje rata, a podređeni ga poštuju, točnije moraju ga poštovati. No koliko dugo to još, s obzirom na teške ekonomske sankcije koje uvodi Europska unija, te zabrana raspolaganja financijskim i ekonomskim sredstvima najbogatijim Rusima – koliko to još može trajati? Putin nije dao odgovor u svom govoru ni što dalje namjerava, ni koliko će još ratovati u Ukrajini. Da li se tijek rata odvija suprotno svakom njegovom planu i očekivanju?



„ NATO ZEMLJE NISU HTJELE ČUTI NAŠE INTERESE“

Putin je govorio na Crvenom trgu, a vojna parada je počela točno u devet sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu. Najprije je pozdravio sve prisutne, vojnike po rodovima vojske , te je rekao :, „ 9. svibnja 1945 . je zanavijek zapisana u svjetsku povijest kao trijumf našeg jedinog sovjetskog naroda, njegove duhovne moći, jedinstva i hrabrosti na frontu u zaleđu bez presedana „ rekao je pa nastavio „ Dan pobjede je blizak i drag za svakog od nas. U Rusiji ne postoji ni jedne obitelji koja nije nastradala u velikom ruskom ratu i pamćenje o tom danu ne nestaje. Unuci i praunuci velikih heroja nose slike svojih bliskih i rodbine koji su zanavijek otišli i poginuli. Ponosimo se njihovim duhom koji se nije pokorio i ponizio. „ Dalje je rekao slijedeće : „Naš je dug sačuvati pamćenje prema onima koji su uništili nacizam i koji su nas upozorili da moramo biti oprezni da se globalni rat ne ponovi. Bez obzira na sve nesuglasice u međunarodnim odnosima, Rusija je uvijek nastupala za sustav stvaranja nedjeljive jednake sigurnosti koja je prijeko potrebna svim sudionicima Međunarodne zajednice. Prošle godine smo predlagali plan sustava međunarodne sigurnosti i garancija. Prizivali smo zapad da nađemo zajednički kompromis koji promovira naše zajedničke interese. Ali uzalud. Zemlje NATO nisu htjele čuti naše interese , zbog toga što su imale sasvim druge planove i to, tada vidimo dogovoreno su se pripremali za još jednu krvničku operaciju na Donbasu, da uđu u naše, izvrše invaziju na naše zemlje uključujući i Krim. U Ukrajini su govorili o mogućem stvaranju nuklearnog oružja. Rat je počeo osvajanjem teritorija, pokraj naših granica i stvarala se prijetnja podno naših granica i sve je govorilo tome da je sukob s neonacistima sa banderosima na koje su se kladili SAD i njegovi kompanjoni , bila neizbježna. Vidjeli smo kako se postavlja vojna infrastruktura, kako su radili stotine vanjskih savjetnika. Kako je NATOA izvozio suvremeno oružje iz dana u dan i Rusija je izvršila preventivni otpor agresije.
To je bilo jedino ispravno rješenje, iznuđeno rješenje i odluka samostalne i suverene, neovisne države.
SAD su Sovjetskom savezu počele govoriti o svojoj isključivosti, ponižavajući ne samo čitav svijet, nego i svoje satelite koji moraju hiniti da ništa ne primjećuju i pokorno sve progutati. Ali mi smo drugačija zemlja, imamo drugi karakter i nikada se nećemo odreći svoje ljubavi prema
narodima i kulturama. A zapad ima tisućljetne vrijednosti, degradacije, korumpiranja, klasifikacija Drugog svjetskog rata, ruskofobija, hvalospjevi izdajicama, negiranje hrabrosti onih koji su poginuli za pobjedu.
Znamo da američki veterani koji su željeli doći u Moskvu, faktički su im zabranili dolazak u Moskvu. Želim da i oni znaju, ponosimo se vašom pobjedom, ponosimo se vašom ulogom i poštujemo sve savezničke vojske i njihove uloge i američku vojsku, britansku vojsku i partizane i sve one koji su uništili nacizam i fašizam. Danas vojnici Dombasa zajedno s Ruskom vojskom ratuju za svoju zemlju, gdje su ratovali vojnici, gdje su položili živote heroji ( nabraja nekoliko muških i ženskih imena i prezimena )



Fotka snimljena prilikom prijenosa Vojne parade iz Rusije 9.5. 2022. , s N1 televizije (mzz)

„RATUJETE ZA NAŠU BUDUĆNOST I NAŠU DOMOVINU“

„Obraćam se sada i svim snagama na Dombasu i našoj vojsci“ kaže Putin i nastavlja „Ratujete za našu domovinu, za našu budućnost, kako nitko ne bi zaboravio Drugi svjetski rat, kako u svijetu ne bi bilo krvnika i nacista i danas se klanjamo po pamćenju u čast svima onima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, svi sinovi, majke, kćeri, djedovi, muževi, žene, braća, sestre, rođaci, prijatelji.
Klanjamo se pred pamćenjem mučenicima Odese koji su bili potpuno spaljeni u Domu kulture u Odesi i također slavimo stanovnike Dombasa i svih onih koji su poginuli od artiljerijskih napada i barbarskih napada neonacista. Također se sjećamo mi svih onih koji su pali u pravednom ratu za budućnost Rusije.“ Zatim je Putin rekao : Minuta šutnje . Nakon minute šutnje je nastavio :
„Poštovani drugovi! Pogibija svakog našeg vojnika i časnika je velika tragedija i to je velika bol za bliske rođake, države, regije, kompanije. Društvene organizacije će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogle takvim obiteljima.
Posebnu podršku ćemo pružati djeci poginulih i ranjenih vojnika. Danas sam potpisao odgovarajuću uredbu i također želim, ozdravljenje i oporavak vojnicima i časnicima i zahvaljujem svim liječnicima i medicinskim sestrama koji rade. I hvala Vam što se borite za svaki život , često pod artiljerijskom paljbom, ne štedeći sebe, riskirajući svoj život.
Poštovani drugovi! Sada ovdje na Crvenom trgu rame uz rame stoje vojnici i časnici iz različitih regija naše ogromne domovine kao rodna braća i u tome je naša snaga. Ništa nas neće raskoliti iznutra. Ništa im nije pošlo za rukom. Naši vojnici raznih nacionalnosti su zajedno u borbi. Pokrivaju i štite jedan drugoga, kao rodna braća i u tome je naša snaga . Vi ste nepokolebljiva snaga našeg multietničkog naroda. Danas vidite ono za što su ratovali naši djedovi, pradjedovi. Za njih je uvijek najviši smisao bilo blagostanje i sigurnost domovine. I za nas, njihove nasljednike, odanost našoj domovini je glavna vrijednost. Štitimo neovisnost Rusije. Oni koji su pobijedili nacizam tokom drugog svjetskog rata su nam pokazali primjer hrabrosti za sve vjeke generacija pobjednica i uvijek ćemo se ravnati po njima. „
Tako je govorio Vladimir Putin da Crvenom trgu 9. svibnja 2022. dok Ruska vojska napada ukrajinske gradove i iza sebe ostavlja ruševine, popaljene objekte, ubijene ljude, a oni koji su živi gladni su i bolesni, i starije dobi, u skloništima.


Na Trgu se zaorilo tri puta : Hura. Hura. Hura iz ustiju, postrojenih vojnika. Taj je pozdrav bio dogovoren. Putin je nakon toga obišao, koliko je TV kamera pratila taj događaj, moglo se vidjeti oko stotinjak veterana rata, starijih i starih muškaraca, koji su na odjeći s prednje strane lijevo i desno imali po dvadesetak odličja. Sa svakim od njih se rukovao, a neki su mu se i obraćali, a te je saslušao.
Ali koliko uopće Rusi vjeruju Putinu? Imaju li izbora vjerovati mu ili ne, ako nemaju informacija iz slobodnih medija? Ostala je državna Tv koja širi pro Putinovu propagandu. A po toj propagandi Ukrajinci, javnost je več čula, sami jedni druge ubijanju i pale kuće. Nekontroliranih informacija nema jer je Putin naredio da sve novine i internetski portali slobodnih informacija prestanu raditi. Isključene su i društvene mreže. Ko se ne slaže s Putinom i provodi svoje zamisli, završi u zatvoru. Reporteri bez granica ove su godine Rusiju svrstali na 155 mjesto po slobodi medija. Taj broj mnogo govori. Hrvatski novinar koji radi u Bruxellesu rekao je toga dana u vijestima na Radio Zagrebu da je u Rusiji provedena velika“ anketa prema kojoj 82 posto Rusa podržava Putina, a 69 posto Rusa vjeruje da u ratu u Ukrajini Rusija pobjeđuje“.
Obilježavanje Dana pobjede 9. svibnja, pobjede iz 1945. godine, održano je u 28 gradova u Rusiji.

Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 10.05.2022. u 14:19 sati.